Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


22.08: Nye regjeringsmedlemmer

Det er utnevnt fire nye medlemmer i regjeringen til Christian Ntsay. De nye ministrene skal ha ansvar innenfor fagområdene utdanning, helse og sosial velferd.

I perioden etter at Rijasoa Andriamanana måtte gå av som utdanningsminister, på grunn av anklager om misbruk av offentlige midler, har ministeren for høyere utdanning styrt skoleministeriet. Når en nå har utnevnt nye regjeringsmedlemmer, har en gått tilbake til den gamle ordningen med en tredeling av utdanningssektoren. Fag- og yrkesutdanning skilles nå ut som et eget departement, i tillegg til at en har departementer for skole og høyere utdanning.

Ernest Tsikeliniankina blir minister for fag- og yrkesutdanning, mens Marie Michelle Sahondrarimalala får ansvaret for utdanning av barn og unge. Sahondrarimalala har vært en av president Rajoelinas nærmeste medarbeidere, og hun har doktorgrader i både medisin og jus. Hun får nå ansvaret for et departement som har vært gjennom en svært turbulent periode. 

Det at yrkesutdanning skilles ut som et eget departement, blir av avisen Midi tolket som uttrykk for vilje til å satse på opplæring i praktiske fag. President Andry Rajoelina sier i følge avisen at én million ungdommer skal få spesifikk yrkesopplæring de kommende tre årene.

Helseminister Ahmad Ahmad fra Maintirano-området er blitt skiftet ut med kirurgen Jean Louis Rakotovao. Den avgåtte helseministeren kom i skuddlinjen i juli måned da han var tydelig overfor internasjonale partere at en trengte ekstraordinær støtte og hjelp i kampen mot Covid-19.  Både statsministeren og kommunikasjonsministeren kritiserte helseministeren for å komme med solospill, mens avisene skrev at han hadde bred støtte i helsefaglige miljøer for sitt utspill.

Irmah Naharimanana, som har vært sosialminister siden juni 2018, har valgt ekteskap fremfor en videre politisk karriere. Hun giftet seg nylig med en amerikansk diplomat, og hun flytter med ham til hans nye tjenestested i Europa. Visepresident i parlamentet, Bavy Angelica Michelle, har overtatt som sosial- og befolkningsminister.

 

AMB 22.08.2020