Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


28.07: Uro i presidentpartiet HVM

Presidentpartiet er under sterkt press. Det er ingen tvil om at opposisjonspartiene har hatt vind i seilene de siste månedene, ikke minst partiet MAPAR til Andry Rajoelina, men også til en viss grad Marc Ravalomananas parti TIM. Politiske demonstrasjoner og folks misnøye med utviklingen i landet har, i følge flere aviser, tært på samarbeidet og lojaliteten innad i presidentpartiet HVM.

Det politiske partiet Hery Velona ho an’ Madagasikara (HVM) ble etablert etter at nåværende president Hery Rajaonarimampianina ble valgt i 2013. Partiet har ikke representanter i parlamentet, men har fungert som en politisk plattform for landets president og de partiene i parlamentet som har inngått allianse med ham. Det er ikke tilfeldig at ett av ordene i partinavnet er det samme som fornavnet til presidenten.

Paul Rabary, som var utdanningsminister i over fire år frem til juni måned, har nylig meldt seg ut av presidentpartiet. Han har de siste dagene tatt et åpent oppgjør med kulturen og prioriteringene i dette partiet. Nylig avgått befolkningsminister Onitiana Realy hadde i et større fjernsynsintervju et tydelig behov for å formidle at hun misliker det som skjer i partiet HVM og at hun aldri har vært medlem av dette partiet. Samtidig forteller Onitiana at hun har stor sans for presidenten personlig.

Videre hevder flere aviser at Olivier Mahafaly Solonandrasana, som var statsminister fra april 2016 til juni 2018, har brutt med sitt tidligere parti. Statsministeren i perioden 2015-2016, Ravelonarivo Jean, har på sin side vært tydelig i det offentlige rom på at han ikke kan identifisere seg med partiet som la premissene da han var regjeringsleder. På en større pressekonferanse har han kommunisert at han ønsker å stake ut en ny politisk kurs, og at han stiller som presidentkandidat. 

Nye spekulasjoner ble utløst på Carlton Hotel den 27. juli da Rivo Rakotovao på et partimøte i HVM proklamerte at han går av som partileder. Han begrunner dette med at han som senatspresident må fungere som president når Hery Rajaonarimampianina etter planen stiller som kandidat i presidentvalget. Konstitusjonen sier nemlig at en president som stiller til gjenvalg, må gå av 60 dager før valgdagen og overlate presidentembetet midlertidig til senatspresidenten. Flere aviser uttrykker undring over at senatspresidenten formidler sin avgang som partileder allerede nå, ettersom president Hery Rajaonarimampianina enda ikke har erklært at han er en av kandidatene ved valget. Noen kommentarer går langt i å tolke dette som en ytterligere bekreftelse på stor uro i presidentpartiet.

 

AMB 28.07.18