Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


09.01: Signaler om forsoning og samarbeid

Marc Ravalomanana håndhilste på Andry Rajoelina før domskjennelsen i forfatningsdomstolen tirsdag 8. januar. Og kort tid etter at domstolen hadde erklært Rajoelina som valgvinner, gikk Ravalomanana rett bort til sin motkandidat og gratulerte ham. 

I dag har Ravalomanana holdt en tale til nasjonen hvor han kommuniserer viktigheten av forsoning, enhet og samarbeid. Henvendt til det gassiske folk sa han: ”Aller først takker jeg Gud for at han har holdt sin hånd over oss, slik at vi har kunnet gjennomføre andre omgang av presidentvalget. I går kunngjorde forfatningsdomstolen at Herr Andry Rajoelina er valgt som president for republikken Madagaskar. Jeg gratulerer ham, og jeg ønsker ham alt godt og stor suksess i de embetsoppgaver han nå får ansvar for”.

Videre sa Ravalomanana følgende om situasjonen på Madagaskar: ”Jeg har besøkt mange steder på kryss og tvers, og jeg har da registrert at 92% av befolkningen lever under elendige forhold. Alle disse menneskene har det svært vanskelig, og de trenger all vår støtte og hjelp”.

I lys av den siste tidens forfølgelser og fengslinger av meningsmotstandere kom Ravalomanana med en sterk henstilling: ”Stopp alle former for forfølgelse, bakvaskelse og politiske arrestasjoner. Nå er det tid for forsoning, nestekjærlighet og solidaritet med tanke på å få til vekst og utvikling i vårt kjære fedreland”.

Ravalomananas kampanjeleder og tidligere rådgiver for demokratipresident Zafy Albert, Serge Zafimahova, takker i et åpent brev for den tillit han har fått under valgkampen. Han minner om at Marc Ravalomanana har videreført arven fra Zafy Albert i forhold til prosesser for nasjonal forsoning, målrettet desentraliseringspolitikk, inkluderende sosial-økonomiske strategier osv. Videre formidler han at en politisk avtale ble signert av Ravalomanana 21. oktober 2018, basert på grunnleggende prinsipper for demokrati, forsoning og utvikling.

Serge Zafimahova er tindrende klar på sin kritikk av valgkommisjon og forfatningsdomstol, samtidig som han ønsker ro og orden: ”Medlemmene av CENI og HCC er en skam for republikken. Men hvis vi ikke har et minimum av respekt for våre legale institusjoner, vil landet bli rammet av fullt kaos. Enhver person med en grunnleggende fedrelandskjærlighet vil innrette seg etter forfatningsdomstolens kjennelse. Jeg kan ikke annet enn å ønske kandidat Andry Rajoelina, som nå er utropt til ny president for republikken, alt godt. Herr republikkpresident, måtte Gud gi deg visdom i ledelsen av den gassiske stats anliggender i den perioden du er valgt for”. 

Det blir interessant å se hva disse klare og tydelige forsoningssignalene får å si for relasjonen mellom Andry Rajoelina og Marc Ravalomanana i tiden fremover. En skal ikke se bort fra at det skjer noe spennende og lovende i kulissene akkurat nå. Tiden vil vise om uttalelsene om forsoning og samarbeid er mere enn bare fine ord. 

 

AMB 09.01.19