Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


15.02: Elektroniske penger som betalingsform

M’Vola, som eies av telekommunikasjonsbedriften Telma, er nå blitt godkjent som et selskap for elektroniske penge- og valutaoverføringer. Det har vært vanlig med ordinære pengeoverføringer via mobilselskapene M’Vola, Orange Money og Airtel Money i flere år allerede, men det nye nå er at Madagaskars Sentralbank har godkjent M’Vola også for digitale overføringer. Dette betyr at en person i Bergen skal kunne betale elektronisk en sykehusregning i Belo Tsiribihina på Vest-Madagaskar med Western Union og M’Vola som mellomledd. Mye må fortsatt gå seg til, men det åpner seg nå enorme muligheter for raske og pålitelige pengeoverføringer fra utlandet til Madagaskar.

Selskapet M’Vola har allerede omlag 15.000 lokale servicesteder spredt rundt omkring i alle større og mindre tettsteder på Madagaskar. Ordinære pengeoverføringer mellom venner og familiemedlemmer har tatt helt av de siste årene. Nytt av året er at bedrifter vil kunne overføre lønninger til sine ansatte på elektronisk vis gjennom M’Vola. Bedriftene kan også betale pensjonsavgifter til CNaPS eller helsefondsavgifter til OSTIE på denne måten. Den nye elektroniske betalingsplattformen gir også helt nye muligheter for utsendelse av pensjon og lærerlønninger til fjerntliggende områder.

Private selskaper vil også kunne overføre penger til skatte- og tollmyndigheter gjennom M’Vola. Privatpersoner slipper nå å stille opp på kontoret til vann- og elektrisitetsverket JIRAMA eller hos satellittkanal-leverandøren når regninger skal betales, men kan betale elektronisk ved hjelp av M’Vola.  

Det er svært enkle prosedyrer for å etablere en konto hos M’Vola sammenlignet med hva som er tilfelle i bankene. Men for M’Vola-brukere som i tillegg har bankkonto hos BNI Madagascar eller BOA Madagascar, er det noen gode fordeler. De kan koble bankkontoen direkte til M’Vola, og på den måten utføre betalinger raskt fra bankkontoen til bønder, fiskere og andre på avsidesliggende steder på øya.

 

15.02.19