Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


04.04: Forberedelser til parlamentsvalg

Over 800 personer er registrerte som kandidater til parlamentsvalget 27. mai. En forutsetning for å kunne stille til valg er at en har betalt en avgift på fem millioner ariary.

Omlag 60% av kandidatene er offisielt politisk uavhengige, mens cirka 40% tilhører politiske partier. Det er partiene til president Andry Rajoelina og ekspresident Marc Ravalomanana som er representert med flest kandidater, og det er allment kjent at partiene til disse to også har sympatisører blant mange av de uavhengige kandidatene. Totalt skal det kjempes om 151 plasser i parlamentet, og den offisielle valgkampen starter 6. mai.

Valgloven tillater ikke at ministre er kandidater ved presidentvalget. To kvinnelige ministre, som ble utnevnt så seint som i januar i år, har måttet gå av fordi de stiller som kandidater ved valget.

Det har vært ny mulighet til å skrive seg inn i valgmanntallet på nyåret, og det skal nå være registrert 10.154.639 velgere. Valget vil ifølge valgkommisjonen CENI skje i 25.365 lokaler.

Selv om det ikke er samme spenning rundt et parlamentsvalg som et valg av president på Madagaskar, så kan dette valget likefullt få en viss betydning for utviklingen videre. Enkelte medier understreker viktigheten av å undersøke integriteten til kandidatene. Videre sier grunnloven at partiet som får flest parlamentarikere har rett til å peke ut statsminister.

Ministerråd Johan Meyer har denne uken presentert en avtale om norsk støtte til gjennomføringen av valget på 350.000 dollar. Denne nyheten har fått god omtale i gassiske medier.

 

AMB 04.04.19