Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


07.01: Full splittelse i samlingsregjeringen

Midlertidig president Rivo Rakotovao var vert for en høytidelig nyttårsmottakelse på palasset Iavoloha i dag. Mottakelsen avdekket full splittelse i samlingsregjeringen. Ingen av ministrene fra partiet til presidentkandidat Andry Rajoelina ble observert under seremonien. Det var direkte oppsiktsvekkende at statsminister Ntsay Christian ikke stilte opp. I henhold til den årlige tradisjon skulle han holde en av talene, men den ble i stedet lest opp av forsvarsminister Béni Xavier Rasolofonirina. Det er offentlig kjent at disse to den siste uken har vært dypt uenige om hvordan demonstrasjonene på 13. mai-plassen skal håndteres, og det er derfor bemerkelsesverdig at forsvarsministeren ble tildelt oppgaven å lese opp den forhåndsskrevne talen. 

Det diplomatiske korps var sterkt tilstede under mottakelsen, og den komorianske ambassadøren holdt en hilsen på vegne av "det internasjonale samfunn". Fra norsk side deltok både ministerråd og honorær generalkonsul.

En ser nå konturene av en dyptgående politisk splittelse. Mens presidentkandidat Marc Ravalomanana deltok på mottakelsen på Iavoloha, glimret hans motkandidat Andry Rajoelina med sitt fravær. Ravalomanana  ble intervjuet av flere fjernsynskanaler på vei ut fra mottakelsen, og han uttrykte da full tillit til forfatningsdomstolen (HCC). Han sa at han vil være tilstede i HCC på Ambohidahy tirsdag 8. januar når det endelige valgresultatet blir kunngjort.

I ettermiddag har de fire ministrene fra TIM, partiet til Ravalomanana, på en egen pressekonferanse uttrykt sterk misnøye med at ordensmakten har møtt fredelige demonstranter med barrikader og tåregass på 13. mai-plassen. Disse ministrene sier at de gjentatte ganger har hatt kontakt med statsministeren om dette spørsmålet, men at de er blitt møtt med en kald skulder.

De siste dagene har både kardinal Désiré Tsarahazana i Den katolske kirke (ECAR) og kirkepresident Irako Andriamahazosoa Ammi i Den reformerte kirke (FJKM) gått ut med sterke oppfordringer om å be for forfatningsdomstolen og de viktige avgjørelser som skal fattes. Begge er også opptatt av at sannhet og rettferdighet må få seire i ulike beslutningsprosesser.

Fraværet til ministrene i Rajoelina-leiren under nyttårsmottakelsen i dag, tas som tegn på at det ikke lenger er gitt at Andry Rajoelina blir utropt som valgvinner av forfatningsdomstolen. Denne domstolen har i en egen uttalelse i dag kommunisert at den ikke vil la seg presse eller påvirke av ulike former for svertekampanjer og trusler.

Det er mye som taler for at forfatningsdomstolen har hatt en kritisk distanse til valgkommisjonens proklamerte valgresultat. Svaret på hva dette vil ha å si for det endelige resultatet, vil bli kjent mellom kl 15.00 og 16.00 (gassisk tid) tirsdag 8. januar. 

 

AMB 07.01.19, revidert på morgenen 08.01.19