Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


11.07: Overraskelseslag sjokkerer og fascinerer

Fotballfeberen herjer Madagaskar. Seint torsdag kveld møter mesterskapsdebutanten fra Indiahavet det nordafrikanske landet Tunisia i Afrikamesterskapet. Det gassiske fotballandslaget Barea, «villoksene», står ubeseiret etter fire kamper. Kongeørnene fra Nigeria og leopardene fra DR Kongo er overvunnet, og nå må «ørnene fra Kartago» regne med skikkelig kamp om semifinaleplassen.

Overraskelseslaget fra Madagaskar var rangert blant de seks dårligste i Afrika og nummer 108 internasjonalt på FIFAs liste før mesterskapet, men etter at Sør Afrika røk ut i sin kvartfinale er Madagaskar eneste gjenstående lag fra det geografiske området sør for ekvator. Utslått er også vertskapet Egypt og store fotballnasjoner som Marokko, Kamerun og Ghana. 

Ikke siden Libya gjorde det samme som debutanter i Afrikamesterskapet i 1982, har noe liknende skjedd. En annen sammenlikning som gjøres, er islendingenes seiersgang på fotballbanen i internasjonale mesterskap de senere år, bare med den forskjell at Madagaskar ikke har praktfulle treningsanlegg og stjernetrenere.

De færreste hadde på forhånd tro på Barea, men nå skrives det entusiastiske reportasjer i internasjonal presse. Også de britiske medieorganene The Guardian og BBC forteller begeistret om laget fra det frankofone Madagaskar. The Guardian har som en av sine overskrifter at «Madagaskar skaper den mest utrolige suksesshistorien i Afrikamesterskapet».  BBC sparer heller ikke på superlativene når det gassiske lagets bedrifter omtales som «en av de utroligste eventyrsagaer på fotballbanen i moderne tid».

Uansett hvordan det går videre i mesterskapet, har Madagaskar vunnet langt mere enn forventet. Det gassiske lagets trener Nicolas Dupuis, som i mange år har kombinert en lærerstilling med å trene lavere divisjonslag i Frankrike, maner til nøkternhet. Han satte tingene i rett perspektiv på pressekonferansen før dagens kamp mot Tunisia: «Vi er outsidere. Det passer oss bra. Vi spiller uten press. Vårt Afrikamesterskap er allerede en suksess., samme hva som måtte skje videre. Det vi har oppnådd, vil aldri bli glemt».

Folk i by og bygd drømmer naturligvis om fortsatt suksess for det gassiske fotballaget. Mye vil ha mere... Til forrige kamp hadde president Andry Rajoelina med seg en supportergjeng på 470 personer til Alexandria, og til dagens kamp i Kairo har to fly fra Air Madagaskar tatt med seg hele 613 tilhengere. Det betales 2.200.000 MGA (omlag 5.500 Nok) for flybilletter, mat, visum, og inngangsbillett til kampen, og en må returnere tilbake til Madagaskar kort tid etter kampen.

Når kampen starter klokka 22.00 gassisk tid (21.00 i Norge), vil folk i de mest avsidesliggende steder på øya følge kampen ved hjelp av parabolantenner. Overalt vil det ropes «Alefa Barea!», som betyr «Stå på Barea!» Og hvis Madagaskar skulle vinne nok en kamp, vil gater og streder over hele øya på nytt stormes. Ett er sikkert: samholdet til spillerne på Barea begeistrer gassere så vel som uavhengige observatører. Til nå har dette gruppesamholdet resultert i gjennomsnitt 1,75 mål per kamp.

 

AMB 11.07.19