Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


01.05: Ikke bare koronavirus

Mens myndighetene på Madagaskar, i likhet med hva som er tilfelle i svært mange land, har vært sterkt fokusert på bekjempelsen av covid-19, er det andre sykdommer som til dels går under radaren. Dette er blitt fanget opp de siste dagene. Både denguefeber og malaria utfordrer nå det gassiske samfunn.

I Mahajanga er en alarmert over at denguefeber har fått spre seg den siste tiden. Foreløpig har Institut Pasteur kunnet bekrefte 24 smittetilfeller, etter at det har vært gjort laboratorieundersøkelser. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er denguefeber en virussykdom som overføres med mygg. Myggartene som er bærere av dette viruset, oppholder seg gjerne i og rundt tettsteder og byer, og stikker også på dagtid. Når denguefeber får utvikle seg til dengue hemoragisk feber (DHF) er det en letalitet på opptil 30%. Det snakkes om flere døde i Mahajanga, men dette er ikke blitt offisielt bekreftet.

Videre har malariamyggen herjet mye i lavlandet de siste månedene. Helsemyndighetene rapporterer at det har vært mere enn tre hundre tusen registrerte tilfeller av malaria og omlag fire hundre døde av denne febersykdommen i årets tre første måneder. Særlig hardt rammet er distriktene Marolambo, Vondrozo, Befotaka, Iakora, Ivohibe, Bekily, Betroka, Manja og Ilalamavony.

En spesialist på malaria sier til avisen L'Express at det er normalt at denne febersykdommen får en oppsving i en periode. Han sier at det i 2018 ble delt ut store mengder impregnerte myggnett, og at den to år gamle myggoljen på myggnettene ikke lenger har noen reell effekt. Myndighetene må derfor ha regelmessige malariaoperasjoner.

Statsminister Christian Ntsay har besøkt Vondrozo og Iakora den siste uken med tanke på å iverksette tiltak i bekjempelsen av malaria.

 

AMB 01.05.2020