Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


28.11: Ingen overraskelser fra forfatningsdomstolen

Det er nå offisielt at det blir en ny og siste runde i presidentvalget på Madagaskar. Ekspresidentene Marc Ravalomanana (2002-2009) og Andry Rajoelina (2009-2014) blir de to presidentkandidatene. Den andre valgomgangen gjennomføres 19. desember, og den offisielle valgkampen blir i femten dager fra 3. desember.

Forfatningsdomstolen (HCC) gjorde rede for valgresultatet på en høytidelig seanse på Ambohidahy i formiddag. En rekke skriftlige anklager om alvorlig valgfusk og manipuleringer ble avvist av domstolen. Det godkjente valgresultatet ligger tett på det som tidligere er blitt presentert av den nasjonale valgkommisjonen (CENI). Andry Rajoelina får 39,23% av HCC (mot 39,19% hos CENI), mens Marc Ravalomanana får 35,35% av HCC (mot 35,29% hos CENI). De små forskyvningene i det endelige valgresultatet presentert av HCC sammenlignet med det som ble levert av CENI, skyldes visstnok at valgrapporter fra alle valglokaler er blitt kontrollert av rettsinstansen.

Den offisielle valgdeltakelsen var på 53,95%. Av de 9.949.083 stemmeberettigede, som altså var innskrevet i valglistene, var det 5.367.550 som avgav stemmer i valgurnene. Totalt var det 386.946 stemmer som var blanke eller ble forkastet.

Det har blitt spekulert i avisene om hvilken betydning det ville ha at valgkommisjon og forfatningsdomstol bruker ulike dataprogrammer. De offisielle resultatene viser at dette ikke har hatt noen innvirkning på registrering og godkjenning av stemmer.

Andry Rajoelina, som var tilstede i forfatningsdomstolen i formiddag, sier at han er beredt til å stille i en andre valgrunde. Advokat og parlamentariker Hanitra Razafimanantsoa, som representerte Marc Ravalomanana under seansen i domstolen, fortalte pressen at også hennes kandidat er klar for et ny runde.

President Jean Eric Rakotoarisoa i forfatningsdomstolen holdt ved avslutningen av dagens høytidelige møte i domstolen en sterk formaningstale. Han ba de to kandidatene om å respektere hverandre og å innordne seg grunnleggende prinsipper for demokrati. Videre understreket han at nasjonal enhet og fredelig sameksistens må bevares gjennom resten av presidentvalget og at begge sider må avstå fra skittkasting og undergraving av nasjonal sikkerhet.

Det offisielle valgresultatet for de trettiseks presidentkandidatene i første runde kan hentes frem i en oversikt lengst nede i en artikkel om presidentvalget hos mobilselskapet Orange: https://actu.orange.mg/la-hcc-confirme-la-tenue-dun-second-tour-entre-rajoelina-et-ravalomanana/

 

AMB 28.11.18