Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


11.07: Eksklusiv kaviar fra Mantasoa

Selskapet Acipenser har nå lyktes med å få i gang produksjon av kaviar i et moderne oppdrettsanlegg i Mantasoa, knappe to timers kjøring øst for hovedstaden. Dette er det første anlegget av denne typen i Afrika og i Det Indiske Hav. En fransk gruppe med investorer har jobbet målrettet med prosjektet i ni år, og en har nå startet eksport av produktet ”Rova Caviar Madagascar”. Det blir betraktet som en stor seier at en kan produsere eksklusiv og dyr kaviar på Madagaskar til fine selskapsbord og internasjonale sternerestauranter.

Markedssjef Agathe Caroni forteller til avisen L’Express at en er i gang med produksjon av fem ulike arter sibirisk og iransk stør. Det tar normalt minst syv år før hunnen legger egg. I anlegget har en også arten Beluga, som vil trenge hele tolv til seksten år. Det er fra denne arten en produserer de mest dyre og eksklusive kaviarer.

Prisen på kvalitetskaviar er normalt på minst 4.000 Nok per kilo. Kaviar fra albinosvarianten av Beluga selges imidlertid for over 100.000 Nok. Mens sibirisk kaviar generelt er svart i fargen, er den aller dyreste typen perlegrå.

Amerikanere, russere og franskmenn er kjent for å være store forbrukere av sibirisk og iransk kaviar. Tidligere ble det sendt store mengder kaviar fra det kaspiske hav, men salg av kaviar herfra har vært  rammet av internasjonale restriksjoner på grunn av dårlig forvaltning av de aktuelle fiskeressurser. Oppdrett av stør har hatt en oppsving i land som Kina, Frankrike og Italia i de senere år, og forholdene skal ligge svært godt til rette også på Madagaskar.

 

AMB 11.07.18