Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


21.08: Didier Ratsiraka er klar til ny kamp

Rett før fristens utløp i dag kl 17.00 presenterte 82 år gamle Didier Ratsiraka seg som kandidat ved presidentvalget. Dette skjer 43 år etter at han første gang ble president på Madagaskar. Han har tilsammen vært landets president i over 22 år (1975-1993 og 1997-2002). 

Med sin høye alder og relativt dårlige helse vil ikke Didier Ratsiraka kunne vinne presidentvalget. Men en skal ikke undervurdere denne admiralen, som har kommet sterkt tilbake etter tapte slag tidligere. Det er ingen tvil om at han fortsatt er populær i partiet AREMA. Han er klar i hodet, presenterer skarpe politiske analyser og holder velformulerte taler. Avisen L'Express mener at han kan sanke et betydelig antall stemmer hvis han står løpet ut.

Også sittende president Hery Rajaonarimampianina (2014 til nå) og ekspresidentene Marc Ravalomanana (2002-2009) og Andry Rajoelina (2009-2014) har meldt seg som kandidater. Foreløpige analyser tilsier at det vil bli en andre valgrunde, og at to av disse tre forannevnte kandidatene vil gå videre til denne finalerunden. Men en må også regne med de tidligere statsministrene Ravelonarivo Jean (2015-2016) og Beriziky Jean Omer (2011-2014), som fort kan seile opp som sterke utfordrere. Det samme gjelder kvinnen Rabeharisoa Saraha, som har et appellerende program med fokus på sosial rettferdighet og miljøvern. Under normale omstendigheter ville nok Rolland Ratsiraka, som fikk mange stemmer i presidentvalget i 2013, kunne bli en stor stemmesanker i Toamasina-provinsen, men nå må han nok dele kamparena med sin mere bereømte onkel med samme etternavn.

Beriziky Jean Omer, som var samlingsstatsminister for noen år tilbake, er den politiske arvtager etter demokratipresidenten Zafy Albert (1993-1996). Interessant er det at også navnet til frigjøringspresident Philbert Tsiranana (1959-1972) er representert gjennom datterdatter Bezaza Marie Eliane (som representerer bestefarens parti PSD).

Forfatningsdomstolen (HCC) vil nå undersøke om de 46 personene som har presentert sitt kandidatur, oppfyller de formelle kravene. En av de nærmeste dagene vil HCC offentliggjøre en endelig liste.

Første valgrunde blir, hvis alt går etter planen, den 7. november. En eventuell andre valgrunde blir 19. desember. President Hery Rajaonarimampianina må som kandidat  -  ifølge grunnloven  -  gå av 60 dager før første valgrunde. Det er senatspresidenten som vil fungere som landets president i interimperioden fra 7. september.

 

AMB 21.08.18