Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


Vanilje er blitt det svarte gullet

Prisen på vanilje har steget noe helt enormt siden midten av 2017. Dette skyldes dels en uvanlig lang tørkeperiode på nordvestkysten av Madagaskar i 2016, dels syklonen Enawo i mars 2017. Ettersom Madagaskar produserer over 50% av vaniljen på det internasjonale markedet, har været på øya avgjørende betydning for prisene på vaniljestenger i butikkene i Norge. Produksjonen på Madagaskar kan også ha innvirkning på prisen på vaniljeis hos Henning-Olsen og Diplom-Is.

En vaniljestang av god kvalitet på omlag 3 gram har de siste månedene blitt solgt for 20-25 Nok i butikkene i Antananarivo. I Norge har prisen på vaniljestang vært det dobbelte av dette, og kiloprisen har vært helt oppe i 17.000 Nok. Vanilje er blitt verdens nest dyreste krydder. Bare safran er dyrere.

 Vaniljen kommer opprinnelig fra Mexico. På Madagaskar finnes ikke den riktige typen bier for å bestøve orkide-blomsten på vaniljeplanten. Det var en 12 år gammel slavegutt på naboøya Reunion som i 1841 fant ut hvordan planten kan bestøves. Dette kan bare skje mellom kl 10.00 og 12.00 den ene dagen i året vaniljeplanten blomstrer.

AMB 23.04.18