Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


16.02: Norsk etanol-satsing kan bli en suksess

Eirik Sandstø, som jobber 50% i Det Norske Misjonsselskap på Antsirabe, har fått en god start med det private selskapet Renew Life SARLU. Denne uken har Sandstø og en av investorene i Norge vært i møte med organisasjonen FITIA, som ledes av landets førstedame Mialy Rajoelina, i palasset på Antaninarenina. Det ble enighet om at organisasjonen FITIA umiddelbart skal kjøpe 4.000 ovner fra det gassisk-norske selskapet. Videre ble det i møtet i presidentpalasset informert om at alkoholavgiften på etanol allerede er tatt vekk. Landets politiske toppledelse er også positiv til å fjerne alle tollavgifter på import av etanol og ovner.

Fra norsk side er det satset på etanol på Madagaskar siden 2016. Selskapet SAFI COOKERS SARL ble da etablert, med IT-milliardæren Une Amundsen som eier. Amundsen ønsket å investere i helse- og miljøvennlige kokemuligheter for gassiske husholdninger, men han døde dessverre under et besøk på Madagaskar i 2017. Det ble i Amundsens tid importert 6.000 etanolovner og en del fyllemaskiner for påfylling av etanolflasker. Selskapet til Sandstø har overtatt alt gjenstående utstyr hos SAFI COOKERS SARL og startet ny import av ovner. Selskapet Renew Life SARLU har nå fått alle nødvendige lisenser og godkjenninger for import, kjøp og salg av etanol og etanolovner. 

Ovnene er en del av EUs klimakvoteprogram, og hver ovn som registreres på en gassisk bruker vil utløse en klimakvote, som kan omsettes i EU. Det er Verdensbanken som fasiliterer denne ordningen på Madagaskar, og nordmannen Håvard Nørstebø i Green Development har en viktig rolle i oppfølgingen av dette.

 

AMB 16.02.19, revidert 17.02.19