Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


08.11: Registrering av stemmer går seint

Ett døgn etter at valglokalene stengte, er resultatene fra presidentvalget i bare 1,5% av de 24.852 valglokalene blitt offentliggjort av den nasjonale valgkommisjonen (CENI). Hjemmesidene til telekommunikasjonsselskapene Orange og Moov legger ut oppdaterte resultater fra CENI fortløpende, men i gjennomsnitt har en bare klart å registrere ett valglokale annet hvert minutt gjennom dagen i dag. Foreløpig leder Andry Rajoelina med 44,61%, mens Marc Ravalomanana har 40,80%. Hery Rajaonarimampianina har 3,49% og André Mailhol 1,74%.

Samtidig som CENI offentliggjør sine valgresultater veldig langsomt, leverer en rekke fjernsyns- og radiokanaler rapporter direkte fra valglokalene. Folk flest blir svært forvirret når mediebedriftene til henholdsvis Ravalomanana og Rajoelina går ut med ensidig informasjon fra de valglokalene hvor deres kandidat ligger best an. Sist natt kunne således begge sider proklamere at deres kandidat lå an til å få over 50% av stemmene allerede i første valgrunde.

Endel av opplegget rundt valget har virket profesjonelt, for eksempel bruk av felles stemmeseddel med avkryssingsmulighet for hver enkelt kandidat, mange utdannede valgmedarbeidere i virksomhet, åpen opptelling av stemmer i valglokalene, signering av valgrapporter (såkalte «PV»), mange valgobservatører og bruk av moderne teknologi som internett og solpaneler. På en pressekonferanse i dag sa CENI for øvrig at det vil bli hyret inn flere helikoptre til innhenting av valgrapporter.

Men CENI har også store problemer i den praktiske gjennomføring av presidentvalget. Det er svært mye klaging på valglister og at folk ikke har fått tilsendt sine valgkort. På toppen av det hele ser det ut som om valgdeltakelsen blir på under 50%. Tatt i betraktning at det har vært mye blest rundt valget og at den enkelte må ha en aktiv holdning for å sikre seg en plass i manntallet, er valgdeltakelsen urovekkende lav. 

Resultatene til Ravalomanana og Rajoelina er som forventet i Antananarivo-provinsen. Men hvis de foreløpige valgresultatene gir et rett bilde av den faktiske virkelighet, ser det ut som det har vært en stor bevegelse av folk over til Rajoelina i flere av provinsene den siste uken før valgdagen. Videre kan det se ut som om Rajaonarimampianina og flere av de andre kandidatene har tapt mye støtte på oppløpssiden. 

Anklager om manipuleringer og valgfusk er allerede kommet fra Hery Rajaonarimampianina og andre. Hvis det mot formodning skulle vise seg at en av kandidatene skulle få over 50% av stemmene i første valgrunde, vil det helt sikkert bli mye bråk.

  

AMB 08.11.18