Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


21.12: Rajoelina leder foreløpig opptellingen

Fredag kveld – litt over to døgn etter at valglokalene stengte – er resultatene fra omlag halvparten av valglokalene registrert hos den nasjonale valgkommisjonen (CENI). Andry Rajoelina leder foreløpig med cirka 54,5% av stemmene, mens Marc Ravalomanana har fått omlag 45,5%. Prosentandelen til de to kandidatene har ligget omtrent på samme nivå hele det siste døgnet. Det legges kontinuerlig ut nye oppdateringer på www.orange.mg og www.moov.mg.

Valgdeltakelsen har vært lavere nå denne gang enn i første valgrunde. Mens det i første runde ble registrert en deltakelse på 54%, er den nå nede på 47,5%. Dette skyldes en viss valgtrøtthet, men endel grupper har nok også vært misfornøyd med de to gjenstående alternativene.

Rajoelina har, ifølge CENI, sine beste resultater i regionene Analanjirofo (Fenoarivo Est), Sava (Sambava) og Atsimo Andrefana (Toliary). Ravalomanana gjør det best i Itasy (Miarinarivo), Bongolava (Tsiroanomandidy) og Vakinankaratra (Antsirabe). Foreløpig leder Rajoelina i femten regioner, mens Ravalomanana er i føringen i syv regioner.

Det har blitt rapportert om skyting, med dødsofre som resultat, i et valglokale i Ankazoabo. Også andre steder har det vært alvorlige sammenstøt og uro. Likefullt rapporterer observatørkorpsene til henholdsvis EU og Den Afrikanske Union at valget i det store og hele har blitt avviklet i fredelige og ryddige former.

Ravalomanana og hans støttespillere uttrykker tydelig mistillit til gjennomføringen av valget. I en audiens hos overgangspresident Rivo Rakotovao tidligere i dag har Ravalomanana kommunisert sin misnøye. Denne presidentkandidaten hevder at en kan dokumentere alvorlige uregelmessigheter. Tiden vil vise om anklagene har tilstrekkelig sannhetsgehalt. Det blir forfatningsdomstolen (HCC) som får oppgaven med å behandle eventuelle klager.

 

AMB 21.12.18