Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


10.10: Synodepresidents siste reise

I dag har kisten med synodepresident Jean Rakotonirina vært innom kultur- og kompetansesenteret Lovasoa på Antsirabe, på vei fra Antananarivo til Fianarantsoa. Ansatte på Lovasoa, representanter for den lokale synoden og nærmere hundre teologiske lærere samlet til konferanse tok imot minibussen med sørgefølget og kisten. På gassisk vis var det en sørgeseremoni i konferansesalen på Lovasoa.

Synodepresident Jean Rakotonirina døde bare 54 år gammel og etterlater seg kone og fire barn. Han fikk slag bare noen måneder etter at han hadde startet sin tjeneste som synodepresident i Midtsynoden (Fianarantsoa). Denne synoden har vennskapsavtale med Stavanger bispedømme.

I begynnelsen av august ble det utført et større kirurgisk inngrep i Antananarivo, og lenge så det ut som om Rakotonirina var på bedringens vei. Men for omlag en uke siden forverret helsetilstanden seg igjen, og han ble deretter gradvis dårligere. Jeg fikk selv anledning til å besøke ham og familien på sykehuset for en tid tilbake.

I mange år har Rakotonirina vært menighetsprest på Masombahoaka, i kirken som ligger vakkert til i gamlebyen i Fianarantsoa. Han tok alltid imot besøkende med et stort smil og strålende øyne. Ellers huskes han for sin vakre sangstemme og hans enestående evne til å huske navn. Han var en folkekjær prest.

En uforglemmelig kveld i januar 2015 inviterte Rakotonirina og menighetens ungdomskor i Masombahoaka-kirken til en norsk-gassisk salmekveld. Det var i anledning besøk av topplederne i Den Norske Kirke og Det Norske Misjonsselskap: biskop Helga Haugland Byfuglien, kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen, landstyreleder Øyvind Meling og generalsekretær Jeffrey Huseby.

Begravelsen vil skje i den store katedralen på Ivory Avaratra fredag 12. oktober. Denne katedralen heter ”Himmelporten”, og Jean Rakotonirina vil bli gravlagt like ved. Her på Ivory Avaratra er det for øvrig nitten norske misjonær- og misjonærbarngraver, deriblant gravene til Theodor Olsen og Karl Jakobus Rørstad.

 

AMB 10.10.18