Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


11.01: Offisielle resultater fra kommunevalget

De provinsielle administrasjonsdomstolene har denne uken presentert de offisielle resultatene i kommune- og ordførervalget som ble gjennomført 27. november 2019. 

Mens Antananarivo i lange perioder tidligere har vært ledet av en valgt borgermester fra opposisjonen, har landets styrende parti vunnet denne posisjonen denne gang. Også Antsirabe, vennskapsbyen til Stavanger, får en borgermester som har tette bånd til nåværende regime.

Den nye borgermesteren i Antananarivo, Naina Andriatsitohaina, har hatt en yrkeskarriere innen forretningsverdenen og blir rangert som en av Madagaskars ti rikeste. Han står nær president Andry Rajoelina og var hans utenriksminister inntil han ble ordførerkandidat. I hovedstadens kommunestyre har imidlertid ekspresident Marc Ravalomananas parti fått valgt inn 25 medlemmer, like mange som partiet til ordføreren. Kommunestyret har tilsammen 55 medlemmer, og ordfører Andriatsitohaina må derfor samarbeide med opposisjonen i gjennomføringen av sitt åtte-punkts program for hovedstaden. Han har presentert et svært ambisiøst program, og han vil nok ha store fordeler ved at han kan samarbeide tett med landets nåværende politiske ledelse.

Ordførervalget avspeiler til en viss grad folks holdning til presidentens "Solbyprosjekt" i de områder av Stor-Antananarivo som er direkte berørt. På vestsiden av Antananarivo hvor det planlegges en ny, moderne bydel, med navnet "Tana-Masoandro", har opposisjonspartiet til ekspresident Marc Ravalomanana, Tiako i Madagasikara, fått tre av fire ordførere. Dette blir tolket som stor lokal misnøye med de nye byplanene.

Administrasjonsdomstolene har annullert valgene i endel kommuner. Begrunnelsen er at det er blitt dokumentert manglende respekt for valgprosedyrer eller alvorlig valgfusk. Dette gjelder blant annet Morondava, Moramanga, Morafenobe og Faratsiho. Innen hundre og tjue dager må det arrangeres nye valg i disse kommunene.

 

AMB 11.01.2020