Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


19.05: Demonstrasjoner, drakamp og brobygging

Demonstrasjoner i regi av opposisjonsbevegelsen ”Parlamentarikere for Forandring” har nå vart i fire uker. Mens en rekke parlamentsmedlemmer har holdt folkemøter på 13. mai-plassen og markert sine meninger utenfor forfatningsdomstolen, har avisene kunne melde om svært mange tomme stoler i parlamentet. En avis viste til og med et bilde av to parlamentsmedlemmer som satt helt alene i den store salen i parlamentsbygningen. 

Opposisjonspolitikerne har allerede fått medhold av forfatningsdomstolen (HCC) angående en rekke ankepunkter mot de nye valglovene. Men de er ikke fornøyde med dette. De venter nå på at antikorrupsjonsenheten BIANCO skal ferdigbehandle anklagene om korrupsjon i parlamentet. 

Parlamentariker og advokat Hanitra Razafimanantsoa anmeldte president Hery Rajaonarimampianina overfor forfatningsdomstolen (HCC) for grunnlovsbrudd i april, med den begrunnelse at presidenten har forsømt å etablere en riksrett. Grunnloven sier at landets president har ansvar for å få en riksrettsdomstol opp å gå innen tolv måneder etter sin innsettelse. HCC gav presidenten frist til 18. mai for å levere et begrunnet forsvar for at han ikke har gjort det grunnloven sier på dette punkt. Deler av opposisjonen krever presidentens avgang.

På 17. mai-feiringen hos ministerråd Johan Meyer i den norske ambassadeseksjonen var både BIANCO-direktør Jean Louis Andriamifidy og president Jean Eric Rakotoarisoa i HCC tilstede. Både disse og tilstedeværende ledere for Det nasjonale forsoningsrådet (CFM), Det fellesøkumeniske rådet (FFKM) og Den nasjonale valgkommisjonen (CENI) bekreftet at det skjer en intens drakamp i kulissene. CFM og FFKM arbeider målrettet for å finne løsninger på krisen i dialog med de stridende parter. 

Det snakkes nå åpent om muligheten for å etablere en samlingsregjering, med ministere fra en rekke forskjellige partier og en samlende statsminister. Den viktigste oppgaven for en slik regjering vil være å gjennomføre åpne, inklusive og troverdige valg så snart som mulig.

De siste ukene har også en rekke internasjonale spesialutsendinger prøvd å mekle i den politiske krisen. Parlamentarikerne fra opposisjonspartiene har vist liten vilje til å forholde seg til disse utsendingene, og de internasjonale meklerne har uttrykt tydelig skuffelse over den manglende samarbeidsviljen. President Rajaonarimampianina og ekspresidentene Ratsiraka, Ravalomanana og Rajoelina har derimot vært åpne for å diskutere løsninger på krisen med representanter for det internasjonale samfunn.

 

AMB 19.05.2018