Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


24.01: Oversvømmelser, opprørt hav og steinskred

Det har den siste uken vært svært store nedbørsmengder over store deler av Madagaskar og mye opprørt hav langs vestkysten. Selv om uværet ikke har nådd syklonnivå, har ødeleggelsene vært alvorlige.

Ifølge Den nasjonale beredskaps- og katastrofeenheten (BNGRC) har over seks tusen  mennesker hittil måttet flyttet fra sine hjem. Ødeleggelsene er størst i Ambilobe på nordvestkysten, men også byene Antsiranana, Mahajanga, Morondava og Besalampy er hardt rammet.

Det er nå brudd flere steder på hovedveien mellom Ambanja og Antsiranana og mellom Ambilombe og Vohemar. Store områder ligger under vann.

Fiskebåter og lokale handelsskuter har måttet holde seg i land på grunn av opprørt hav de siste dagene. I Mahajanga er store mengder med stein blitt drevet opp på den vakre strandpromenaden av voldsomme bølger. 

Sist lørdag skjedde det et tragisk jord- og steinskred ved martyrfjellet Ampamarinana i hovedstaden, i kvartalet som kalles Tsimialonjafy. Seksten personer døde i katastrofen, og omlag to hundre personer er blitt evakuert fra området. Blant de omkomne var en far og hans to barn, som har vært medlemmer av den lutherske menigheten Ambatovinaky. Denne menigheten ligger i samme område som ulykkesstedet, og det var en svært følelsesladet begravelse i Ambatovinaky kirke i går. 

Det meldes om lavtrykk ute i havet og om fare for sykloner i tiden som kommer.

 

AMB 24.01.19