Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


01.05: Vaksiner er underveis

Madagaskar vil om kort tid kunne starte vaksinering mot Covid-19. Ifølge gassiske myndigheter vil de første vaksinene ankomme i løpet av få dager. Dette skjer i nært samarbeid med det internasjonale vaksineprogrammet COVAX, hvor Norge er sterkt involvert.

Ifølge L’Express har myndighetene på Madagaskar godkjent fire typer vaksiner, som alle skal være effektive mot muterte varianter. Det er Covishield, som er den indiske versjonen av Astrazaneca, Pfizer, Sinopharm og Johnson & Johnson. Ettersom Pfizer må fryses ned til en svært lav temperatur, er det neppe aktuelt å bruke den i et større omfang på Madagaskar

I første omgang vil myndighetene prioritere helsepersonell, politi, gendarmer, offiserer og soldater. Deretter ønsker en å nå ut til alle over 60 år, foruten de med underliggende sykdommer. Vaksinen vil bli gratis, og myndighetene har foreløpig sagt nei til at private aktører skal kunne selge den.

Parallelt med myndighetenes vaksineprogram vil den franske ambassade tilby vaksiner til europeere på Madagaskar. Franskmennene vil rulle ut sine vaksiner i perioden fra 10. mai. 

Det har vært stor mangel på pustemaskiner og oksygen på Madagaskar de siste ukene. Ifølge avisen Tribune har det nå kommet en forsendelse med to tusen oksygenkonsentratorer, og mere skal være underveis.

Avisen L’Express skriver at den gjeldende ordningen med portforbud på lørdag og søndag, er svært omdiskutert. Folk får ikke kjøpt matvarer i helgene, og resultatet er at det blir bare enda mere trafikk og trengsel i ukedagene.

Det er nå lagt ned totalforbud mot all passasjertrafikk fra utlandet, også med charterfly. Folk har på sosiale medier reagert voldsomt på at Air France fikk fly inn ca 280 passasjerer mandag 26. april. Ifølge Midi hadde alle passasjerene testet negativt på Covid-19 før avreise fra Paris, men etter ankomst i Antananarivo skal over tretti personer ha testet positivt. Avisen skriver at de negative reaksjonene økte i intensitet da det ble kjent at påbudet om opphold på karantenehotell er blitt omgått av enkelte personer med de rette kontakter.

 

AMB 01.05.2021