Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


10.01: Madagaskar-link i spektakulær flukt

En av de store nyhetsoverskriftene verden over ved årsskiftet var den spektakulære flukten til tidligere Renault-Nissan-Mitsibushi-sjef Carlos Ghosn. Den engelske avisen The Guardian beskriver en flukt i reneste hollywoodstil fra japansk straffeforfølgelse, som involverte industritoppens kone, en gregoriansk musikkgruppe og tidligere spesialsoldater. Forretnings- og finanstidsskriftet Forbes skriver at VIP-flyet som ble brukt i fluktoperasjonen, et Bombarder Challenger, tilhører den gassiske forretningsmannen Mamy Ravatomanga, som er en nær venn og alliert av Madagaskars president. 

Carlos Ghosn har minst tre pass. Han ble født i Brasil i 1954, og han har libanesiske aner og har gjort forretningskarriere i Frankrike og Japan. Ifølge Guardian skal den utrolige flukten ha blitt kamuflert av en minikonsert ved en gregoriansk gruppe i det overvåkede huset til Ghosn i Tokyo den 29. desember 2019. I kjølvannet av konserten skal industritoppen ha blitt smuglet ut av huset i en instrumentkasse. Han skal så ha klart å komme seg gjennom VIP-seksjonen på Kansai flyplass i Osaka, hvor det gassiskeide flyet TOA Aviation stod klar til å ta ham videre. Flyet forlot Ivato internasjonale flyplass 28. desember, og hadde en kort mellomlanding i Dubai før det gikk videre til Japan.

Det gassiskeide «fluktflyet» tok industritoppen, ifølge undersøkelsene til Forbes, til Istanbul i Tyrkia. Flyet holdt seg hele tiden innenfor russisk territorium på vei nordover, og kom inn i tyrkisk territorium via Svartehavet. Et annet privatfly tok den ettersøkte forretningsmannen til Beirut i Libanon, hvor han nå holder til i sin private luksusbolig. Japanske myndigheter har bedt libanesiske myndigheter om at den anklagede utleveres, slik at rettsprosessen kan fullføres.

I en pressemelding har Mamy Ravatomanga erklært at han ikke kjente til at TOA Aviation skulle benyttes i en fluktoperasjon. De siste dagene har likefullt hans rolle blitt heftig diskutert i ulike miljøer på Madagaskar. Det kommuniseres også at statsoverhodet har brukt dette flyet opptil flere ganger på sine internasjonale reiser de siste månedene.

 

AMB 10.01.2020