Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


15.09: VIP-kortesje i dramatisk ulykke

Det var dramatiske scener i bydelen Ivandry, i nærheten av kjøpesenteret La City, litt tidlig på fredagskvelden den 14. september. Som vanlig på denne tiden av døgnet var det svært lange trafikkøer da kortesjen med statsminister Christian Ntsay la seg over i motgående kjørefelt for å komme fortere frem. Selv om det ble brukt både bilhorn og blinklys, så kjørte kortesjen ifølge avisene altfor fort. To gutter på syv og ti år kom uforvarende ut i veien, og ble meiet ned av den første politibilen.

Begge guttene ble fraktet raskt til et sykehus inne i sentrum. Ifølge sykehuset skal den yngste av de to fortsatt sveve mellom liv og død, mens eldstegutten har kommet fra det hele med mindre skader. Statsministerkontoret har tatt ansvar for alle økonomiske kostnader ved guttenes sykehusopphold.

En stor folkehop strømmet umiddelbart til ulykkesstedet. Det vakte voldsomme reaksjoner da folk registrerte den tragiske påkjørselen i kjørefeltet til motgående trafikk. Situasjonen ble ikke bedre av at flere av bilene i kortesjen, inklusiv bilen med statsministeren selv, forlot åstedet umiddelbart. Det ble til dels lynsjestemning, og en gruppe tok seg til rette og veltet politibilen. Da politifolka i bilen flyktet vekk fra stedet, ble denne ulykkesbilen påsatt. Først da en større politistyrke og brannbiler hadde rukket å komme frem til stedet, ble forholdene normalisert. Brannmannskapet kunne for øvrig, ifølge avisen L'Express, hente ut tre kalashnikov-våpen av den forbrente politibilen.

Det er mye offentlig diskusjon rundt omfanget av kortesjer med tuting og blinklys i storbyen Antananarivo. Selv om det neppe vil bli stilt mange kritiske spørsmål rundt statsministerens privilegier, så må en regne med at det vil bli nye diskusjoner om statsministerkortesjens fart og i hvilken grad andre ministre skal ha spesielle rettigheter i trafikken. 

 

AMB 15.09.18