Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


09.12: Kandidatene ansikt til ansikt

Som ventet var det elektrisk stemning og tøffe meningsutvekslinger da presidentkandidatene Marc Ravalomanana (68) og Andry Rajoelina (44) møttes til fjernsyns- og radioduell i kveld. Debatten varte i to timer og førti minutter.

Mens Andry Rajoelina har klart å sikre seg en massiv valgpropaganda på en rekke private fjernsynskanaler og prangende annonsesider i de store avisene, var det Ravalomanana som kom best fra kveldens debatt. Rajoelina lot seg stresse og ble i perioder amper og sur. Ravalomanana på sin side bevarte roen og smilte seg gjennom hele programmet. Det var tydelig at Ravalomanana var blitt drillet på hvordan han skulle kunne fremstå som en samlende og inkluderende leder. Nettopp evnen til å vise beherskelse og selvkontroll betyr svært mye i gassernes vurderinger av ledere. Da Ravalomanana kom hjem fra en utenlandstur etter en kaotisk helg tidlig i krisen i 2009 og viste sinne på TV-skjermene i posisjonen som landets statsoverhode, tapte han ansikt i manges øyne. I kveldens debatt var det nok den yngste av de to kandidatene som utfordret gassernes tradisjonelle forståelse av hvordan "mor-og-far" skal oppføre seg. 

Rajoelina brukte mye av sin tilmålte tid til å presentere sine mange gigantprosjekter. Han lovde at han i løpet av de kommende fem årene vil få gjort mere i forhold til elektrisitetsforsyning enn det er blitt gjort i hele perioden fra landet ble frigjort i 1960 og frem til i dag. Videre sa han at han vil bygge en ny bydel på 10.000 mål i Antananarivo, som vil sette helt nye standarder for hele det afrikanske kontinentet. Han forsterket inntrykket av å være en populistisk presidentkandidat, som lover gull og grønne skoger.

Ravalomanana utfordret Rajoelina på det faktum at det har vært tilbakegang på en rekke områder i perioden fra Rajoelina tok over makten i 2009. En merket at Rajoelina hadde store problemer med å svare på Ravalomananas sammenligninger av den sosioøkonomiske utvikling før og etter maktskiftet.  Når Ravalomanana i tillegg kom med argument etter argument for å forsvare sin forståelse av at hendelsene i 2009 var et statskupp, ble Rajoelina sint og anklaget sin motpart for å formidle løgn.

Det var tydelig at Ravalomanana var opptatt av å gjenskape forestillinger om hvordan folk flest hadde det under hans presidenttid. Han fokuserte sterkt på de samfunnsområdene hvor han leverte bra som landets øverste leder, ikke minst veibygging, landbruksutvikling og utdanning. Flere ganger understreket han viktigheten av å etablere nulltoleranse overfor korrupsjon og å få plass effektive systemer for å bevare biodiversiteten. Når han ble utfordret av sin motkandidat på at ordførere og politiske motstandere ble fengslet i hans år som president, svarte han at kriminalitet må rettsforfølges og at han vil fortsette med å fokusere på lov og orden.

Ellers var Ravalomanana opptatt av å løfte fram Norge som en god og trygg samarbeidspartner. Ikke bare en gang, men minst to ganger nevnte han Norge som et foregangsland. Han gjorde et poeng av at han vil fornye kontakten med folk i oljebransjen i Norge med tanke på å forvalte de gassiske oljeressursene til havs på en effektiv måte.

Ravalomanana er nok svakere enn Rajoelina i det språklige. Det er endel firkantede formuleringer og til dels merkelige ordvalg. Men overfor gassere flest betyr ikke dette noe. Ravalomanana fremstod som den mest folkelige og livsnære kandidaten. Hvis det skulle blir gjort en meningsmåling om hvem som kom best ut av debatten, vil den gamle yoghurtkongen helt sikkert gå av med seieren. Nøytrale journaliser ville muligens ha gitt terningkast fem mot tre.

Det blir en ny og siste debatt søndag 16. desember kl 20.00 (18.00 norsk tid), som kan følges direkte på ”youtube TVM Madagascar en direct”.

Valget er fortsatt helt åpent. Men de to fjernsyns- og radiodebattene kan bli avgjørende for valgresultatet. Nasjonalradioen RNM når ut til alle husklynger over hele landet.

 

AMB 09.12.18