Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


07.10: Jubileum i "den norske byen"

Helgen 5. – 6. oktober var det stor jubileumsmarkering i den lutherske katedralen på Antsirabe. Det er 150 år siden misjonsprest Martinius Borgen startet menighetsbyggende arbeid akkurat her. Tidlig ble Antsirabe et senter for norsk misjon på Madagaskar. I perioden fra 1971 var Norad også involvert i ulike prosjekter i området rundt byen, ikke minst med utgangspunkt i landbrukssenteret Fifamanor. Ulike artikler og reisehåndbøker omtaler Antsirabe som «den norske byen på Madagaskar».

Misjonsprest Thorkild Rosaas la i samarbeid med presten Rajaona og andre gassiske medarbeidere et viktig grunnlag for Antsirabe sin videre utvikling som by og misjons- og kirkesenter. Pionermisjonær Thorkild Rosaas hadde et kortere oppdrag på Antsirabe allerede i 1870, og i en periode på trettifem år, fra 1872, var han og hans kone Juline Elisabeth sterkt involvert i menighetsarbeid, byutvikling og diakoni på Antsirabe. Det ble etablert veier og plantet trær. Straffefanger i stedets fengsel ble opplært og fikk gjøre samfunnsnyttig arbeid. Stedets varme kilder ble tatt i bruk. Dessuten ble det etablert sykehus, omsorgsby for spedalske og skoler. Ganske raskt ble Antsirabe et møtested for misjonærer fra ulike deler av Madagaskar, og etterhvert var det naturlig å legge en norsk skole til dette stedet med godt og sunt høylandsklima.

Den gassisk-lutherske kirke (FLM) har i dag mange menigheter i Antsirabe by. Nærmere 40% av byens befolkning tilhører FLM. En rekke kirkelige institusjoner innen utdanning, helse, kommunikasjon og evangelisering er representert i byen. NMS støtter fortsatt et storbyprosjekt i katedralmenigheten, som gir håp og nye muligheter til fattige, marginaliserte og arbeidsløse. I tillegg er det et nært samarbeid om ulike aktiviteter på Lovasoa kultur- og kompetansesenter.

På søndagen var det sammenhengende festprogram i åtte timer, i form av en fem timer lang festgudstjeneste, med blant annet fantastisk sang av ulike kor, etterfulgt av en tre retters middag på kurssenteret på Faravohitra.  Energi-, vann- og oljeminister Vonjy Andriamanga representerte regjeringen, generalsekretær Randrianirina Dieu Donné var til stede på vegne av kirkeledelsen og misjonsprest Arild M. Bakke hilste på vegne av NMS. Tre studenter fra VID/MHS har for tiden praksis i denne menigheten på Antsirabe, og de ble behandlet som æresgjester under hele jubileet.

 

AMB 07.10.19