Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


21.05: En gasser er utnevnt som kardinal

På høytidsgudstjenesten pinsedag i Roma proklamerte pave Frans sin utnevnelse av fjorten nye kardinaler. En av disse er erkebiskop Désiré Tsarahazana i Toamasina. Den høytidelige innsettelse av de nye kardinalene vil skje i Vatikanet 29. juni.

Det har tidligere vært tre gassiske kardinaler. Jérôme Rakotomalala ble, som den første gasser, innsatt i dette høye kirkelige embetet i 1969. Senere har Victor Razafimahatratra og Armand Gaëtan Razafindratandra vært i denne eksklusive gruppen.

Ettersom det har vært tradisjon for at erkebiskopen i Antananarivo får oppgaven som kardinal, var det ventet at Odon Razanakolona ville bli utnevnt da den pensjonerte kardinalen døde i januar 2010. Men i over åtte år har den katolske kirke på Madagaskar ventet på en kardinalutnevnelse. Gassiske aviser har gjentatte ganger skrevet om at sentrale personer i Vatikanet har vært svært kritiske til den støtte erkebiskopen i Antananarivo gav til kuppresident og katolikk Andry Rajoelina i 2009.

Den nyutnevnte kardinalen ble født i Sambava i 1955. Han ble ordinert til pater i 1986, og han ble innsatt som biskop i 2001. Désiré Tsarahazana har vært erkebiskop i Madagaskars nest største by siden 2010, og han har vært valgt leder av det katolske bispemøtet på Madagaskar fra 2012.

Det katolske bispemøtet har under Desiré Tsarahazanas ledelse tatt et kraftig oppgjør med korrupsjonen i det gassiske samfunn, dårlig forvaltning av nasjonale ressurser og urettferdige rettsprosesser.

 

AMB 21.05.18