Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


13.09: Med "Håpets Vinger" på Madagaskar

En delegasjon fra MAF-Norge har vært på besøk på Madagaskar den siste uken. Organisasjonens fulle navn er Mission Aviation Fellowship, og den har vært tilstede på Madagaskar siden andre halvdel av 1980-årene.

Den norske MAF-lederen Willy Ludvigsen tok turen til Madagaskar sammen med kommunikasjonsrådgiver Odd Arild Nessa, fotograf Stein-Ivar Mollestad og sanger Kine Fossheim Ludvigsen. Delegasjonen har under oppholdet vært mye sammen med ekteparet Charlotte og Kenneth Pedersen, som støttes av MAF-venner i Norge og Danmark. 

MAF har hatt en imponerende vekst i Norge de siste årene. Det samles inn 16-17 millioner Nok på årsbasis. Fortsatt tenkes det offensivt. Sangeren Kine skal synge på ulike julekonserter i regi av MAF-Norge senere i år

Internasjonalt er det ikke noe annet flyselskap som flyr på like mange destinasjoner. I løpet av et kalenderår lander MAF på over 1.400 flystriper. Også på Madagaskar flyr MAF til mange avsidesliggende steder. Samarbeidet med Det Norske Misjonsselskap (NMS) i en tidlig fase, førte til at MAF i sin tid bygde en severdig flystripe i Marolambo. Denne er bygd som en hoppbakke, høyt oppe i fjellet.

Hvert fjerde minutt lander eller letter et MAF-fly ett eller annet sted i verden. Det flys over ørkener, jungel, fjell, savanner og sumper. MAF har omlag 140 småfly i 25 land, og selskapet samarbeider med omlag 1.500 internasjonale og lokale organisasjoner. Totalt var det 86.240 flyvinger i 2018, hvorav 5.465 ambulanseflyvninger.

Da statssekretær Aksel Jakobsen og ambassadør Astrid Helle var på besøk på Madagaskar i juni i år, fløy MAF dem og deres medarbeidere til Antsirabe og Toliary. På Antsirabe besøkte delegasjonen flere prosjekter som støttes av NMS, foruten at en rakk å stikke innom lokale myndighetspersoner og jordbruksprosjektet Fifamanor.

NMS hadde et tett og nært samarbeid med MAF da det fortsatt var mange misjonærer på Madagaskar. Selskapet betydde mye for ivaretakelsen av misjonærene og deres barn i 1990-årene, spesielt i utkantområder. Fortsatt er det et samarbeid i forbindelse med inspirasjonsbesøk, evalueringer og prosjektoppfølging. MAF er også inne i NMS sine beredskapsplaner. Bare for noen måneder siden ble MAF brukt til å evakuere en Connect-medarbeider utsendt av NMS i forbindelse med sykdom.

Denne uken har MAF-delegasjonen vært på besøk på det avsidesliggende stedet Ampasinambo, hvor NMS-misjonær Kjersti Vevstad var plassert i 1970- og 1980-årene. Teamet fra Norge ble sterkt berørt av ti måneder gamle Meldina som har et stort vannhode. I dag ble Meldina og hennes 22 år gamle mor Melda hentet fra Ampasinambo til Antananarivo med tanke på å få landets beste helsebehandling for den aktuelle sykdommen. Det vil legges inn en drenering i hodet på den lille jenta, og det er håp om at barnet og hennes mor kan reise tilbake til et nytt liv i Ampasinambo etter en måned. MAF-Norge får her demonstrert sin merkevare «Håpets Vinger». 

 

AMB 13.09.19