Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


01.12: Ny visumpraksis på Madagaskar

Gassiske myndigheter har innført nye ordninger for utstedelse av visum. I flere år har det allerede vært nye retningslinjer for de som skal bo og arbeide i en lengre periode i landet. Nå er det også kommet endringer for de som skal være turister eller praksisstudenter mere enn en måned.

Det norske generalkonsulatet i Antananarivo har ikke klart å få tak i skriftlige retningslinjer. Men per dags dato er det følgende praksis:

-       En får kjøpt inntil to måneders visum på internasjonale flyplasser på Madagaskar (blant annet på Ivato og Nosy Be). Dette koster 45 Euro for to måneder og 35 Euro for én måned.

-       En kan få utvidet visumet til å gjelde tre måneder fra ankomstdato ved å møte opp på innenriksdepartementet på Anosy i hovedstaden eller på innenriksministeriets regionale kontorer. 

-       For turister holder det normalt å ha med pass, returbillett og penger til å betale visumavgiften når en kommer til innenriksdepartementet eller på dette ministeriets lokale kontorer. De som er på jobboppdrag eller i studentpraksis, må i tillegg ha med en bekreftelse fra oppdragsgiver eller samarbeidsinstitusjon angående hensikten med oppholdet.  For sikkerhets skyld bør en også ha med bekreftelse på bopel/losji for oppholdet i landet. Visum blir normalt utstedt samme dag som søknaden er innlevert.

-       De som skal være på Madagaskar mere enn tre måneder, må ordne med fornybart visum fra den gassiske ambassaden i Berlin før de reiser til Madagaskar. Hvis en kommer til landet uten et slikt visum, sier loven at en må ut av landet innen tre måneder. De som skal gjøre et arbeid på Madagaskar i en lengre periode enn tre måneder, inklusiv volontører, må ha en arbeidskontrakt godkjent av arbeidsdepartementet.

Ettersom det tilsynelatende ikke er publisert skriftlige retningslinjer når det gjelder den nye praksisen for utstedelse av korttidsvisum, må det tas forbehold om at det fortsatt kan skje forandringer i ukene som kommer. Generalkonsulatet følger med.

 

AMB 01.12.18, revidert 05.12.18