Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


13.11: Mye god kjærlighetsfrukt dette året

Det et svært mye litchi, eller kjærlighetsfrukt, dette året. Mens værforholdene var elendige i 2017, har de vært optimale dette året. Temperaturene var passelige i blomstringsperioden tidligere i år, og været i oktober gav en ideell modningsprosess. Det ligger derfor godt til rette for å servere velsmakende litchi i jule- og nyttårshelgene om noen uker.

Det er blitt solgt litchi fra Mauritius i Frankrike for 9 euro kiloen denne uken. Den første flybårne lasten fra Madagaskar kommer til Frankrike neste uke, det vil si uken som begynner den 19. november. Omtrent samtidig starter lasting av frysekontainere fulle av litchi, som blir sendt med båter til Europa. Normalt vil disse kontainerne komme frem til ulike havner i Europa i perioden 10. til 15. desember, slik at frukten kan være i handel i butikkene i god tid før jul.

Litchi er en ettertraktet vare i Frankrike, men den selges også i Norge i førjulstiden. Frukten kommer opprinnelig fra Kina og har vært dyrket der i omlag 2.100 år. På kinesisk heter den Lee Chee.

Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig. Smaken er utsøkt mild og aromatisk. Mens bøndene på Øst-Madagaskar selger den for mindre enn en krone kiloen, selges den i Norge for seksti til åtti kroner kiloen.

 

AMB 13.11.18