Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


18.11: Protagonistene fra 2009 aksepterer ny runde

Umiddelbart etter at den nasjonale valgkommisjonen (CENI) avsluttet sin opptelling av stemmer i presidentvalget lørdag kveld den 17. november, erklærte både Andry Rajoelina og Marc Ravalomanana at de aksepterer en ny valgrunde. Ifølge CENI har Rajoelina fått 39,19% av stemmene, mens Ravalomanana har fått 35,29%.

Forfatningsdomstolen (HCC) skal nå gå gjennom stemmeopptellingen til CENI og behandle innkomne klager. Denne domstolen vil gi en endelig kjennelse om valgresultatet senest ni dager etter at opptellingen til CENI var klar, det vil si 26. november. Om ikke noe uventet oppstår, vil andre runde i presidentvalget bli avviklet den 19. desember 2018 med Rajoelina og Ravalomanana som kandidater.

Både Rajoelina og Ravalomanana kommuniserer på sosiale medier at de er klar for en ny runde. Det blir to ukers offisiell valgkamp før valgdagen 19. desember.

Det blir nok en svært spennende opptelling av stemmer fra denne finalerunden i jule- og nyttårsperioden. Hvis det blir lite forskjell mellom de to kandidatene i oppnådde stemmeresultater, er det en reell fare for en valgkrise på nyåret.

I lys av den dramatiske maktkampen i 2009 som endte i et statskupp, er det mye prestisje som står på spill denne gang. Presidentvalget 19. desember blir på en måte et nytt og kanskje endelig oppgjør mellom de to kamphanene fra 2009. Foreløpig har Ravalomanana mest støtte på innlandsplatået, mens Rajoelina står sterkest på kystene.

 

AMB 18.11.2018