Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


26.12: Omorganisering av avfallshåndtering

Det har i mange år vært mye partipolitisk dragkamp rundt søppelhåndteringa i Antananarivo. Da Andry Rajoelina tok over som borgermester i hovedstaden i 2008, besluttet regimet til president Marc Ravalomanana at ansvaret for avfallsselskapet SAMVA skulle flyttes fra kommunen Antananarivo til vannministeriet. 

Flyttinga av ansvaret for SAMVA til sentralmyndighetene i året 2008 har avisene ofte omtalt som en form for vingeklipping av daværende borgermester Rajoelina. Men ekspresident Ravalomanana møtte på sett og vis seg selv i døra da hans kone Lalao Ravalomanana ble valgt som borgermester i 2015. I de fire siste årene har sentralmyndighetene og ledelsen for hovedstadskommunen stadig beskyldt hverandre for alvorlige problemer rundt avfallshåndteringen i storbyen. Ofte har det ligget store søppelberg i gatene.

I forbindelse med kommunevalget i november 2019 har Andry Rajoelinas parti fått borgermesteren i hovedstaden, og presidenten har nå høytidelig erklært at ansvaret for avfallsselskapet flyttes tilbake til kommunen. Presidenten har for øvrig gitt hovedstaden 35 nye søppelbiler og 175 nye søppelkontainere. Han lover dessuten at det skal bygges nye sanitær- og avfallssystemer i hovedstaden i 2020. 

Avisen La Gazette de la Grande Ile uttrykker et sterkt ønske om at det blir mindre søppel som flyter i gatene under den nye borgermesteren, Naina Andriantsitohaina.

 

AMB 26.12.19