Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


27.12: Alvorlige anklager om valgmanipuleringer

Den nasjonale valgkommisjonen (CENI) har jobbet kontinuerlig med å registrere rapporter fra valglokalene gjennom hele julehelgen. Hvis alt går etter planen, vil CENI proklamere et foreløpig, uoffisielt resultat allerede i dag. Andry Rajoelina har ledet klart gjennom åtte dager med opptelling.

Parallelt med at stemmesedler og valgrapporter har kommet frem til CENI i hovedstaden, har støttegruppen til Marc Ravalomanana intensivert sine avsløringer av det som skal være organisert valgfusk. Og i kjølvannet av at Forfatningsdomstolen (HCC) for noen dager siden gav tillatelse til at CENI kunne se nærmere på klagene om valgfusk, har det vært en rekke møter med anklagerne i hovedkvarteret til CENI. Delegasjonen til Ravalomanana-leiren har vært ledet av to sterke kvinner, nemlig Hanitra Razafimanantsoa, advokat og visepresident i parlamentet, og Ernaivo Fanirisoa, dommer og en av de trettiseks presidentkandidatene. En tredje kvinne, Bezaza Marie Eliana, som er aktiv politiker og barnebarn av uavhengighetspresident Philibert Tsiranana, har tatt et voldsomt oppgjør med angivelig valgfusk. 

Det har vært tøffe konfrontasjoner i CENI. Da parlamentariker Paul Bert Rahasimanana på et tidspunkt kom for å forsvare Rajoelina, ble det visstnok fullt kaos. Rahasimanana er mest kjent som popsangeren Rossy. I mange år var han president Didier Ratsirakas hoffsanger, og siden 2009 har han stått last og brast med Rajoelina. Denne parlamentarikeren har ved en rekke anledninger de senere årene hatt en meget provoserende atferd og kommunikasjonsform, og han klarte også å skape mye bråk i CENI for et par dager siden. Så langt virker det imidlertid som det er Rajoelina og Rossy som får gehør i CENI. Ravalomanana-fløyen opplever at deres anklager ikke blir tatt alvorlig, og har nå annonsert demonstrasjoner på 13. mai-plassen, midt i sentrum av Antananarivo, lørdag 29. desember. Det er fortsatt et åpent spørsmål hvor stor oppslutning denne typen demonstrasjon vil kunne få, men tatt i betraktning at Ravalomanana fikk et flertall av stemmene i hovedstaden, kan det fort bli trøkk over dette.

Dokumentasjonen på valgfusk er svært omfattende, i form av bevis på avvikende valglokalerapporter, en rekke vitneprov og bilder av falske stemmesedler og stemmekort. Støttegruppen til Ravalomanana har også presentert dokumentasjon på ulogiske og graverende registreringer i Rajoelinas favør hos valgkommisjonen. Mens den gjennomsnittlige valgdeltakelsen har vært på omlag 48%, har det vært mistenkelig høy valgdeltakelse i en rekke valglokaler i regionene Analanjirofo (Fenoarivo Est), Androy (Ambovombe Androy) og Atsimo Atsinanana (Farafangana).

Eksempler på mistenkelige enkeltresultater hos CENI (se for øvrig www.gvalosoa.net):

1) I et valglokale i Antokoboritelo i det avsidesliggende distriktet Befotaka Atsimo (Atsimo Atsinanana) er valgdeltakelsen – ifølge CENI - på hele 75,89%. Her får Rajoelina 89,97% av stemmene og Ravalomanana 10,03%. I et annet valglokale i samme område, nærmere bestemt i Besakoavatovoay, er tallene av en helt annen karakter: Her er valgdeltakelsen 30%, og Rajoelina får 45,24% av stemmene og Ravalomanana 54,76%.

2) I et valglokale i Manara i Farafangana-distriktet (Atsimo Atsinanana) er det 171 personer innskrevet i manntallet, mens CENI kommuniserer at det er avgitt stemmer fra 173 personer og at det har vært 100% valgdeltakelse. Her får Rajoelina 90,64% av stemmene, mens Ravalomanana får 9,36%.

3) I et valglokale i Antanimena i distriktet Beloha (Androy) er 106 personer ifølge CENI innskrevet i manntallet. Det er imidlertid avgitt 125 stemmer, og det står svart på hvitt hos CENI at valgdeltakelsen har vært på 99,21%. Her får Rajoelina 84,17% av stemmene, mens Ravalomanana får 18,83%.

Lanto Eric Randrianarimalala, forsker i sosialøkonomi og konsulent for SADC-observatørene under valget, sier til radiokanalen MBS at han opprinnelig hadde tenkt å tie stille om det han hadde sett av valgfusk. Men når han oppdaget omfanget og alvorlighetsgraden av manipuleringene, har hans moralske instinkter tvunget ham til å stå frem med den informasjonen han sitter på. Han påpeker at helt ordinære sosioøkonomiske analyser avslører manipuleringer i svært mange valgrapporter fra utkantområdene. I tillegg mener han at manglende oppgjør med denne typen valgfusk, vil føre til at dette uvesenet også vil prege kommende valg.

Fjernsyns- og radiokanalen VIVA, som eies av Andry Rajoelina, forsvarer sterkt stemmeopptellingen til den nasjonale valgkommisjonen (CENI). Det blir sagt igjen og igjen at Marc Ravalomanana er en dårlig taper når han ikke aksepterer det resultatet som blir presentert av CENI. 

Mens vi venter på utviklingen videre, går det an å lytte til valgslagerne til presidentvalgets to kamphaner. Videosnuttene, som en får tilgang til på linkene lenger nede, sier mye om årets valgsirkus. Noe tradisjonell gassisk kultur skinner også igjennom.

 

Marc Ravalomanana: https://www.youtube.com/watch?v=UFgtuMrU10c

Andry Rajoelina: https://www.youtube.com/watch?v=WItCAq3k9dM

 

AMB 27.12.18