Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


15.08: Landet er i valgmodus

Forberedelsene til årets presidentvalg er godt i gang. Siste frist for å melde sitt kandidatur hos forfatningsdomstolen (HCC) og betale den pålagte avgift på 50.000.000 MGA, er satt til tirsdag 21. august. Per dags dato har elleve kandidater formalisert sitt kandidatur.

Blant kandidatene finner en tidligere overgangspresident Andry Rajoelina og de tidligere statsministrene Jean Omer Beriziky og Jean Ravelonarivo. Videre har pastor Mailhol André Dieu Donné, fra Apokalypsy-kirken på ytterste høyrefløy i kirkelandskapet, med brask og bram presentert seg som kandidat. Kvinnen Saraha Rabeharisoa, som representerer et grønt alternativ, har også vært innom det staselige bygget til forfatningsdomstolen.

Avisene mener å vite at det kan bli mellom tretti og førti presidentkandidater. Det er tydelig at mange av kandidatene har valgt å vente til tett på fristen med å presentere sitt kandidatur. Blant annet venter en fortsatt på president Hery Rajaonarimampianina og ekspresident Marc Ravalomanana.

Selv om valgdagen først kommer 7. november og valgkampen formelt først starter i oktober, så er landet allerede i valgmodus. Det er nok mange årsaker til dette. Stor spenning rundt hvem som vil stille, skaper et valgtrykk i seg selv. Videre har Madagaskar aldri innsatt en demokratisk valgt president i perioden fra 1960 fram til i dag, uten en forutgående krise eller en konfliktfull overdragelse av makten, og det er derfor stor usikkerhet rundt hvordan det vil gå denne gang. En rekke kandidater har dessuten allerede startet en uoffisiell valgkamp, uten at hverken valgkommisjon eller forfatningsdomstol har kunnet gripe inn.

Nytt denne gang er at sittende president om han vil stille som kandidat, må gå av 60 dager før første valgomgang, det vil si allerede 9. september. Videre er det fortsatt stor spenning knyttet til om ekspresidentene Marc Ravalomanana og Andry Rajoelina, som begge ble nektet å stille til valg i 2013, vil klare å komme forbi en rekke juridiske og politiske forviklinger. Ravalomanana har fortsatt en dom hengende over seg og Rajoelina har ikke blitt kvitt kuppmakerstemplet. Som dette ikke er nok, spekuleres det i at antikorrupsjonsorganet BIANCO holder på å rulle opp store saker som kan få konsekvenser for gjennomføringen av valget.

Denne uken har forfatningsdomstolen fastslått at gjeldende konstitusjon, ikke tillater regjeringsmedlemmer å drive valgkamp. Hvis dette respekteres, vil en denne gang ikke se statens biler bli brukt direkte og indirekte i presidentvalgkampen. 

Fortsatt spekuleres det i kulissene rundt en mulig utsettelse av valget. Det er ingen tvil om at Andry Rajoelinas velregisserte valgforberedelser og utstrakte utdeling av penger og t-skjorter skaper nervøsitet. Hvis det også blir kjørt frem store korrupsjonssaker som rammer en eller flere sterke kandidater, så kan dette også skape uro rundt gjennomføringen av valget og føre til en utsettelse.

 

AMB 15.08.18