Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


14.01: Innsettelse av president og ny regjering

Andry Rajoelina blir høytidelig innsatt som Madagaskars nye president på Mahamasina stadion lørdag 19. januar. Maktoverdragelsen vil skje mellom tidligere president Hery Rajaonarimampianina og nyvalgt president Rajoelina allerede fredag 18. januar, med interimpresident Rivo Rakotovao tilstede.

Det er medlemmer av forfatningsdomstolen (HCC) som står for det seremonielle ved innsettelsen på Mahamasina. Presidenten i domstolen sier at det hverken vil være kristne bønner i seremonien eller bruk av bibel i forbindelse med edsavleggelsen. Dette siste har ført til mye reaksjoner, spesielt i sosiale medier, de siste dagene.

Innsettelsen på Mahamasina vil skje med mange tusener tilstede. Deretter blir det festligheter og en finere middag for spesielt inviterte på palasset Iavoloha. 

Avisen Midi mener å vite at Rajoelina vil redusere antallet regjeringsmedlemmer til omlag to tredjedeler av det som har vært vanlig på Madagaskar, muligens til tjueto ministre. Planen er visstnok at halvparten av ministrene skal være kvinner, og at faglig kompetanse skal telle høyere enn partipolitisk bakgrunn i rekrutteringen av ministre.

Avisen L’Express melder på sin side at det er stor sannsynlighet for at statsminister Christian Ntsay vil få fornyet tillit. Det var Andry Rajoelina, i kraft av at hans parti MAPAR har vært det største partiet i parlamentet siden 2013, som utpekte Ntsay som statsministerkandidat i juni 2018.

 

AMB 14.01.19, revidert 16.01.19