Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


22.10: Midtveis i presidentvalgkampen

I dag er en halvveis i den fire uker lange presidentvalgkampen på Madagaskar. Spenningen rundt valget stiger i takt med at valgdagen nærmer seg. Selv om det er forbudt å offentliggjøre meningsmålinger, er analytikerne nesten samstemte om at tre kandidater har lagt seg i en egen tetgruppe og at det blir en triller mellom disse tre på oppløpssiden.

Det er ellers blitt ny spenning rundt selve gjennomføringen av valget. To tredjedeler av de trettiseks presidentkandidatene har styrket og koordinert sin kritikk av myndighetenes valgforberedelser den siste uken. Dette kan utløse en alvorlig valgkrise før eller senere. En underliggende uro er også kommet til overflaten gjennom at den opposisjonelle politikeren Pety Rakotoniaina, som leder en bevegelse for reorganisering av den gassiske stat under parolen ”Fanjakana Gasy”, anklages for oppvigleri. Han sitter nå i varetekt i Antanimora-fengslet i hovedstaden.

Gruppen med misfornøyde presidentkandidater, med admiral og ekspresident Didier Ratsiraka i spissen, lyktes med å få til et fjernsynssendt møte mellom seg og den nasjonale valgkommisjonen (CENI) i slutten av forrige uke. Det nasjonale antikorrupsjonsorganet (BIANCO) var også tilstede, mens regjering og forfatningsdomstol (HCC) glimtet med sitt fravær. På dette møtet ble mangelfulle valglister og uklarhet rundt nye valglokaler kraftig kritisert. Det ble påstått at svært mange stemmeberettigede personer ikke står i det offisielle valgmanntallet. Muligheten for å gjeninnføre den gamle ordningen med personlige valgfullmakter til personer som ikke står i valglistene, ble nevnt som en løsning. Men det var også sterkt fremme at valget må utsettes, slik at det blir tid til å revidere valglistene eller eventuelt legge til rette for et biometrisk valg. Kenya har fått mye positiv oppmerksomhet rundt det biometriske valget en klarte å gjennomføre på en effektiv, åpen og troverdig måte i 2017.

Tjuefem presidentkandidater signerte en resolusjon den 19. oktober hvor de ber om at valgmanntallet blir gjenåpnet for revisjon. Videre kreves det at Madagaskar får en egen Valgdomstol (Cour électorale spéciale). Og sist men ikke minst tas det initiativ til at det arrangeres en uavhengig nasjonal konferanse (Conferance Souveraine). Senere har denne gruppen med presidentkandidater kommunisert at denne konferansen vil bli avholdt allerede torsdag 25. oktober på det internasjonale konferansesenteret på Ivato, med ett tusen inviterte deltakere. Valgkommisjonens leder Hery Rakotomanana sa på møtet i forrige uke at det er for kort tid igjen til å kunne revidere valglistene og at han ikke har fullmakt til å gjøre noe med den vedtatte planen for gjennomføring av valget.

Overgangspresident Rivo Rakotovao har i dag kommet med en sterk advarsel mot initiativ som utfordrer lov og orden. Han sier videre at landets myndigheter ”er lydhøre og alltid åpne for debatt, men spørsmål rundt grunnlovsendringer må komme på et mere passende tidspunkt, og en må nå vise den nødvendige respekt for gjeldende lover og gi folket retten til å velge”. Denne uttalelsen til overgangspresident Rakotovao, sammen med hans støtte til at Pety Rakotoniaina ble fengslet forrige uke, er klare signaler om at det er en grense for hvor langt landets politiske toppledelse vil tillate en stor gruppe presidentkandidater å undergrave gjennomføringen av valget.  I den offentlige debatt har det de siste dagene blitt fremholdt at ”billetten” på 50 millioner ariary (omlag 120.000 kroner) som er betalt for å kunne være presidentkandidat, ikke gir kandidatene rett til å legge hindringer for et planlagt valgt.

De tre ekspresidentene Andry Rajoelina, Hery Rajaonarimampianina og Marc Ravalomanana har styrket sin tetposisjon den siste uken. Alle tre fastholder at første valgrunde må avholdes som planlagt 7. november. Ravalomanana sier at en ny overgangsperiode nå vil føre til tilbakegang for land og folk.

Rajoelina skiller seg fortsatt ut med en svært velregissert valgkamp etter amerikansk mønster, hvor han benytter seg av profesjonelle fortropper, toppmoderne hjelpemidler og massiv reklame i aviser og fjernsynskanaler. Rajaonarimampianina sparer heller ikke på penger i sin valgpropaganda, men hans regi er ikke like spektakulær som det en ser hos hans yngre motkandidat. Ravalomanana har ikke samme valgmaskineri som de to første, men han klarer likevel å samle store folkemasser. Hans tidligere meritter som president og hans folkelige stil fremkaller elektrisk stemning overalt hvor han viser seg. Han samlet en stor folkemasse på Ambohijatovo i sentrum av hovedstaden sist lørdag. Går en tilbake til januar 2009, så var det nettopp på denne "Demokratiplassen" på Ambohijatovo at det var demonstrasjoner mot Ravalomanana. Det kommer som en viss overraskelse på endel analytikere at han nå klarer å appellere til så mange. - Vil Marc Ravalomanana klare å komme sterkt tilbake, slik Didier Ratsiraka klarte det i 1996?

Tidligere statsminister Jean Ravelonarivo er fortsatt en person som en må regne med. Men nå midtveis i valgkampen har nok både tidligere statsminister Oliver Mahafaly Solonandrasana og tidligere turistminister Rolland Ratsiraka tettet igjen noe av luken til general Ravelonarivo. Solonandrasana spiller på at han er multikulturell. Han kommer med hilsener på ulike lokale dialekter når han reiser på kryss og tvers med sitt helikopter. Roland Ratsiraka kommer på sin side nær folket ved å kjøre på motorsykkel fra sted til sted. Det at han fikk omlag 9% i første runde i presidentvalget i 2013, viser at han har sine sterke støttegrupper.

Forskjellen mellom kandidatenes valgkampressurser er bare blitt enda tydeligere nå et stykke ute i valgkampen. Kandidat André Mailhol har faktisk snublet helt i pengegaloppen. Denne populistiske pastoren, som samlet store folkemasser før den offisielle valgkampen startet, forklarer sin nedadgående valgkamp med at valgkampkassa har gått tom for penger. Han sier nå at ”ti prosent i givertjeneste fra tilhengerne ikke er nok til å drive en effektiv valgkamp”. Mens han tidligere frimodig snakket om at han hadde økonomisk støtte fra Russland, har han nå sluttet seg til dem som vil ha en utsettelse av valget. Han har tilsynelatende fått kalde føtter, og han er nok inntil videre blitt mere forsiktig med å si at han er utvalgt av Gud til å bli president. 

Den enorme pengebruken i enkeltkandidaters valgkamp er nok en viktig delårsak til at mange motkandidater nå setter seg på bakbeina. Valgkampen til noen av de sterkeste kandidatene står i sterk kontrast til at syv av ti gassere lever i ekstrem fattigdom. Det blir heller ikke en rettferdig kamp om velgerne når noen har fly og helikoptre til disposisjon for seg og sine valgkampmedarbeidere, mens andre må forflytte seg i hjuldrevne fremkomstmidler. Penger avgjør også hvor mye reklameplass en får i aviser og fjernsynskanaler. Det snakkes også om at Andry Rajoelina betaler penger til folk som slutter opp om hans møter.

Det store spørsmålet er hvor alle pengene kommer fra. Her er det nok snakk om både hvitvasking, fortjeneste på salg av gassiske naturressurser og støtte fra utenlandske aktører. Transparency International har ikke fått svar på sine rapportskjemaer om den enkelte kandidats pengeressurser. Kandidatene Paul Rabary og Saraha Rabeharisoa har imidlertid muntlig lovet å offentliggjøre sin valgkampøkonomi.

Det blir spennende å se om det blir innsettelse av en valgt president i januar 2019. De tre presidentkandidatene i tetgruppen er kontroversielle på hver sin måte. Ingen av dem er samlende. Når det blir nye tapere etter første valgrunde 7. november, skal vi ikke se bort fra at det blir en styrket allianse av misfornøyde presidentkandidater og deres tilhengere. Om dette ikke skjer etter første valgrunde, er det fortsatt mulig at dette vil kunne oppstå i kjølvannet av en eventuell andre valgrunde. Her er mye fortsatt åpent.

 

Videoglimt fra valgkampen til de tre favorittene: 

Rajoelinas åpning av valgkampen for to uker siden: https://www.youtube.com/watch?v=OrsLA50IXSE

Rajaonarimampianina på valgmøte i Manakara: https://www.youtube.com/watch?v=1jnZrs-hc-Q

En reportasje fra Ravalomananas valgmøte i Antananarivo sist lørdag: http://www.africanews.com/2018/10/21/madagascar-ravalomanana-launches-campaign

  

AMB 22.10.18