Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


02.01: Opprydning i Madagaskars Røde Kors

Madagaskars Røde Kors har valgt ny president. Tidligere president Claude Rakotondranja måtte gå av på grunn av underslagssaken som ble rullet opp i 2018, og kvinnen Ralisoa Alice er blitt valgt som ny president med 84 av 136 stemmer på organisasjonens generalforsamling på Antsirabe.

Norges Røde Kors anmeldte sin gassiske samarbeidsparter overfor den nasjonale antikorrupsjonsenheten BIANCO i juli 2018. Dette skjedde etter at revisjonsselskapet Ernst & Young i Nairobi hadde identifisert manipulering av vekslingskurser og alvorlige underslag i forbindelse med norsk programstøtte. Dette skal visstnok være første gang i den internasjonale Røde Kors-familiens historie at en av de nasjonale organisasjonene anmelder en av de andre partnerne. Tre personer er allerede varetektsfengslet i denne saken, og det kan bli flere fengslinger når nye saker kommer opp for antikorrupsjonsdomstolen i 2019.

Den nye presidenten sier, ifølge avisen Midi, at hennes viktigste oppgave fremover blir å bygge tillit til organisasjonen. Hun sier at ”den nasjonale ledelsen må gjenopprette omdømmet til Madagaskars Røde Kors overfor ulike samarbeidspartnere og gassiske myndigheter”. Videre formidler hun at det har høyeste prioritet å få på plass en arbeidskultur ”som sikrer åpenhet og god forvaltning”.

 

AMB 02.01.19