Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


09.03: Nordmann på lag med landets førstedame

Førstedame Mialy Rajoelina la denne uken ned grunnsteinen til Madagaskars første etanolfabrikk i Ambilobe, lengst nord i landet. Samme dag ble det også åpnet et utsalgssted for etanolovner og etanolbrensel.  

Eirik Sandstø har solgt fire tusen ovner til førstedamens organisasjon Fitia, og han var tilstede på festlighetene i Ambilobe. Ovnene, som kommer inn under EUs klimakvoteprogram, ble lagt ut på billigsalg. Det var store køer for å få ovner til 10.000 ariary, eller 25 Nok, per stykk. Det nye selskapet til Sandstø gjorde et grundig registreringsarbeid med tanke på å få penger tilbake gjennom det internasjonale klimakvoteprogrammet.

Den nye etanolfabrikken vil etter planen bli åpnet i desember 2019. Målet er at fabrikken, som vil få navnet ”Malagasy Éthanol”, skal produsere fire tusen liter i gjennomsnitt hver dag. Dette skal være nok etanol til et normalt kokebehov for åtte tusen gassiske husholdninger. Til denne produksjonen trenger fabrikken daglig 50 tonn med sukkerrør. 

Det har også tidligere vært planting av sukkerrør på plantasjer på omlag fem tusen mål i Ambilobe-området. Nå vil en i tillegg etablere planteskoler i den hensikt å forbedre produktiviteten på lengre sikt. Målet er å øke produktiviteten per mål med 30% sammenlignet med tidligere. 

Førstedame Mialy Rajoelina sier at bruk av etanol er en varig løsning på ulike miljø- og helsemessige problemer og utfordringer.

 

AMB 09.03.19