Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


25.06: Stort solkraftanlegg innviet

President Hery Rajaonarimampianina har innviet et gedigent solkraftanlegg midtveis mellom hovedstaden Antananarivo og Antsirabe, 13 kilometer sør for Ambatolampy. Anlegget består av 75.000 solpaneler spredt på 330 mål. Det er selskapet Green Yellow som skal drifte anlegget i samarbeid med det statlige vann- og elektrisitetsverket JIRAMA.

Det nye anlegget skal kunne produsere 20 megawatt. 30% av elektrisiteten vil gå til de store industribedriftene på Antsirabe, mens 70% vil bli benyttet i Antananarivo og omegn. Den nye strømleveransen til hovedstadsområdet tilsvarer 10% av det aktuelle behovet, ifølge JIRAMA.

JIRAMA har store forhåpninger til solkraft. Det er laget planer for førti anlegg på forskjellige steder på Madagaskar. Ifølge beregningene som er gjort, vil produksjonskostnadene halveres med bruk av solenergi sammenlignet med utgiftene ved å bruke dieselgeneratorer.

I år 2017 subsidierte myndighetene JIRAMA med over 1,1 milliarder Nok. Behovet for statlig støtte vil reduseres i takt med utbyggingen av solkraft. I tillegg er dette miljøvennlig.

 

AMB 25.06.18