Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


09.03: Tidligere misjonær dømt i pedofiliskandale

Kardinal Philippe Barbarin, som er den høyeste rangspersonen i Den katolske kirke i Frankrike, er denne uken blitt dømt til seks måneders betinget fengsel for å ha dekket over en paters seksuelle overgrep på unge gutter. Saken har i flere år vært en stor belastning for Den katolske kirke i Frankrike, og dommen sender også sjokkbølger til Madagaskar. Den dømte kirkelederen var prestelærer på et katolsk seminar i Fianarantsoa i 1990-årene og ble ordinert til biskop i samme by i november 1998 av den jesuittiske erkebiskopen Philibert Randriambololona.

I noen år var Philippe Barbarin biskop i Moulins, men i 2002 ble han utnevnt til erkebiskop i Lyon og året etter kreert til kardinal av pave Johannes Paul II. I sine mange år som kardinal har han tatt vare på båndene til den katolske kirke på Madagaskar. Han har blant annet skrevet forordet til bøker av kollegaer på denne øya i Det Indiske Hav, for eksempel i ”Mission et colonialisation Madagascar” av pater Jacques Tiersonnier og ”Résurrection ... une annonce à Madagascar et au Japon” av pater Jean-Marie Estrade.

På en pressekonferanse i Lyon har kardinalen sagt at han vil anke saken. Samtidig sier han at han vil møte paven en av de første dagene, og at han da vil be om velsignelse til å fratre sin kirkelige stilling umiddelbart.

 

AMB 09.03.19