Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


12.01: 73,5 kg gull smuglet ut av landet

Både sør-afrikanske og gassiske nyhetsmedier har den siste uken skrevet mye om et stort gullbeslag på Tambo internasjonale flyplass i Johannesburg ved årsskiftet. Gullbarrer med en totalvekt på 73,5 kg lå gjemt i bagasjen til tre reisende i et privatfly fra Madagaskar. De tre passasjerene er varetektsfengslet i Sør-Afrika, og åtte andre ble sist helg sendt i fengsel av antikorrupsjonsdomstolen (PAC) i Antananarivo, anklaget for medvirkning. Syv menn er plassert i høysikkerhetsfengslet Tsiafahy og en kvinne er sendt til kvinneavdelingen på Antanimora.

Ifølge avisen L’Express blir både luftfartsverk, tollmyndigheter, grensepoliti og et privat flyselskap nå etterforsket. Det private flyet hadde klarert en innenrikstur fra Ivato internasjonale flyplass til kystbyen Tulear, men etter et kort opphold på flyplassen i Tulear gav luftfartsverket godkjenning til at flyet kunne gå videre til Johannesburg. Dette siste skjedde på tross av at det bare er flyplassene i Antananarivo og Nosy Be som kan brukes til internasjonale flyvinger med de koronarestriksjoner som gjelder.

I Sør-Afrika etterforsker politiet om det kan være snakk om en smuglerliga med internasjonale forgreininger. De tre passasjerene skulle bare mellomlande i Johannesburg, på vei videre til Dubai via Addis Abeba.

Nyhetskanalen ABC News sier at gullet har en verdi på 61 millioner rand, som tilsvarer omlag 33,5 millioner kroner. Det er foreløpig ukjent hvor gullet kommer fra og hvor det skulle bli levert.

Gassiske myndigheter ber om at gullet blir tilbakeført til Madagaskar, og at de tre gasserne i varetektsfengsel i Johannesburg blir utlevert. Et rettsmøte var berammet i Johannesburg 12. januar, men det er nå blitt utsatt til 1. februar. Det er ingen utleveringsavtale mellom Madagaskar og Sør-Afrika, og det er ifølge L’Express usikkert om de anklagede blir sendt tilbake.

 

AMB 12.01.2021