Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


Gasseren Botovasoa saligkåret

Søndag 15. april var det stor markering i Vohipeno av saligkåringen av Lucien Botovasoa. 39 år gammel ble Botovasoa drept den 17. april 1947 i Vohipeno på sørøstkysten. Han nektet å involvere seg i partipolitikk i en kritisk fase i landets historie, og han ble derfor henrettet ved elven Matetanana.

Vatikanets begrunnelse for saligkåringen er den rettskaffenhet og integritet som Botovasoa representerte. Han var gift, og hans sjette barn var i morens mage da han ble myrdet. Foruten å være aktiv i en katolsk lekmannsorganisasjon, var han lærer og rektor på den katolske skolen i Vohipeno.

Katolikker fra hele Madagaskar hadde valfartet til Vohipeno denne helgen. Kardinal Angelo Amatho representerte pave Frans under den store utendørsgudstjenesten. Landets statsoverhode Hery Rajaonarimampianina og ekspresidentene Marc Ravalomanana og Andry Rajoelina var tilstede.

President Rajaonarimampianina fikk ikke tillatelse til å komme med hilsen under gudstjenesten. Begrunnelsen fra den katolske kirke er at dette var en høytidsgudstjeneste hvor de ikke ønsket å gi offentlige myndighetspersoner uforholdsmessig mye oppmerksomhet. Presidenten selv var svært misfornøyd med at han ikke fikk komme med en hilsen. I et intervju i en av de store avisene uttrykker han at en helgenkåring av en gasser i regi av Vatikanstaten er en offisiell sak mellom to land.

AMB 23.04.18