Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


13.03: Gassisk statsbesøk på naboøya Mauritius

President Andry Rajoelina har vært på tre dagers statsbesøk på naboøya Mauritius. Dette er hans første offisielle statsbesøk etter at han ble valgt. Han var æresgjest på Mauritius’ nasjonaldagsfeiring den 12. mars, og han har vært med på en rekke tilstellinger og politiske samtaler etter sin ankomst for tre dager siden. 

Flere avtaler er blitt signert. Den viktigste avtalen gjelder utveksling av informasjon om miljøkriminalitet og narkotikahandel, men det er også inngått avtaler om samarbeid når det gjelder visaspørsmål, høyere utdanning og forskning. Videre er det blitt enighet om at flyselskapet Mauritius Airlines fremover skal ha daglige forbindelser til Antananarivo. President Andry Rajoelina har på sin side invitert investorer på naboøya til å være med å bygge ut et stort industriområde i Moramanga, midtveis mellom havnebyen Toamasina og Antananarivo. Det er særlig innenfor tekstilindustrien at presidenten ønsker et nært samarbeid.

Mauritius fikk sin uavhengighet for 51 år siden, den 12. mars 1968. Dronning Elisabeth II av Storbritannia fortsatte imidlertid å være statsoverhode i mange år. Først 24 år senere – den 12. mars 1992 – fikk landet status som republikk, samtidig som medlemskapet i Samveldet av Nasjoner ble videreført. 

Øysamfunnet Mauritius har hatt en eventyrlig økonomisk vekst. I begynnelsen av 1960-årene var den gjennomsnittlige inntekt lavere på Mauritius enn på naboøya Madagaskar. Nesten seksti år senere er bruttonasjonalproduktet på den lille øya med omlag 1,3 millioner innbyggere nesten like høyt som på den store øya Madagaskar med nesten 25 millioner mennesker. Det er særlig innenfor sukkerproduksjon, tekstilindustri og turisme at Mauritius har gjort det bra. Mens Mauritius har omlag 1.500.000 turister i året, har Madagaskar cirka 300.000.

Det gassiske statsoverhodet omtaler Mauritius som et foregangsland, og han ønsker et nært samarbeid med landets myndigheter og investorer i utviklingen av Madagaskar. For begge parter vil dette være et vinn-vinn-prosjekt ettersom et tett samarbeid vil kunne bidra til økonomisk vekst og nye arbeidsplasser i hele regionen.

 

AMB 13.03.19