Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


02.07: Datoer for valg av president er satt

Den nye statsministeren Ntsay Christian har helt fra han ble utnevnt i begynnelsen av juni, kommunisert at han vil prioritere oppgaven med å gjennomføre åpne, inkluderende og troverdige valg så snart som mulig. Uro rundt de kommende valgene utløste en krise i parlamentet i april og lengre tids demonstrasjoner på 13.-mai-plassen.

Statsministeren har nå på en pressekonferanse informert om at første runde i presidentvalget blir 7. november 2018. Hvis ingen av kandidatene har fått minst halvparten av stemmene i første runde, blir det en andre valgrunde 19. desember.

Dette innebærer at nåværende president Hery Rajaonarimampianina må gå av allerede 9. september, hvis han ønsker å gå for gjenvalg. Paragraf 48 i grunnloven sier nemlig at en president som stiller til gjenvalg, må gå av 60 dager før valgdagen. Hvis dette skjer, vil senatspresidenten fungere som president i en overgangsperiode. Forfatningsdomstolen HCC har imidlertid i sine avklaringer rundt de kommende valgene begrenset makten til en eventuell overgangspresident og fastslått at vedkommende ikke har myndighet til på egen hånd å utnevne en ny regjering.

De vedtatte datoene for presidentvalget blir betraktet som et godt kompromiss. Presidentens parti hadde opprinnelig lagt føringer for to valgrunder tett på hverandre like før jul. Dette var opposisjonen sterkt kritisk til. Nå blir det god tid mellom første og andre valgrunde, og det blir da mere ro til opptelling etter første runde og passelig med tid til valgkamp foran en eventuell andre runde.   

Gjennomføringen av presidentvalget vil ifølge statsministeren koste omlag 400 millioner kroner. En mangler fortsatt 170 millioner.

 

AMB 02.07.18