Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


21.01: Startskudd for stort treplantingsprogram

Et nasjonalt treplantingsprogram ble offisielt igangsatt av president Andry Rajoelina søndag 19. januar, på ettårsdagen for hans innsettelse som president. Ifølge avisen L’Express deltok omlag tolv tusen mennesker på det offisielle startskuddet i Ankazobe, litt nordvest for hovedstaden Antananarivo. Samtidig som president, statsminister og miljøminister ledet an i plantinga av ca en million planter i Ankazobe, var det lignende aksjoner rundt omkring i hele landet.

Det er satt et mål om at det skal plantes seksti millioner nye trær i 2020. Dette tallet er symbolsk. Madagaskar feirer i år 60 årsjubileum for landets uavhengighet, og president Rajoelina ønsker en nasjonal jubileumsdugnad hvor en snur fokuset fra «fortidens røde øy» til «framtidens grønne øy».

De ansvarlige for operasjonen i miljø- og utviklingsdepartementet forteller at en de siste månedene har gjort klar åtti millioner planter, fordelt på alle landets regioner. Omlag femti ulike tresorter skal være representert, og flere av artene vokser fire-fem meter på et par år. Millionvis av treplanter vil bli plantet ut i organiserte aksjoner de kommende ukene, men folk kan også hente planter gratis til private skogsfelt.

Samtidig som den nasjonale aksjonen ble dratt i gang sist søndag, var det demonstrasjoner av fly og «landbruksdroner» som slapp leirklumper med såfrø ned på jorda. Planen er å teppelegge avsidesliggende områder med frø, slik at en kan lykkes med å få et vidt og bredt nedslagsfelt for treplantingsaksjonen.

Flere aviser etterlyser strategier for å bekjempe ukontrollert hogst og meningsløse skogbranner. De samme avisene kommuniserer at myndighetene må ta drastiske grep for å få slutt på miljøødeleggelsene. Hvis en ikke får snudd den negative trenden, vil dette være svært demotiverende for de mange som ønsker å gjøre Madagaskar til et grønnere land.  

Samme dag som den nasjonale treplantingsaksjonen ble startet, kom USAID med en pressemelding hvor organisasjonen formidler at en vil støtte ulike miljøtiltak og planting av skog med totalt 57 millioner dollar. USAID gratulerer Madagaskar med de ambisiøse planene for planting av ny skog, og sier at amerikanerne vil samarbeide med gassiske myndigheter i bestrebelsene for å ta vare på landets fantastiske natur og biodiversitet.

 

AMB 21.01.2020