Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


10.09: Uavgjort i viktig kvalifiseringskamp

Kvalifiseringsoppgjøret i fotball mellom Madagaskar og Senegal søndag 9. september endte uavgjort 2-2. Med dette er Madagaskar i rute med tanke på å kvalifisere seg til Afrikamesterskapet (CAN) i Kamerun i 2019. To lag går videre fra hver kvalifiseringsgruppe, og Senegal og Madagaskar topper nå sin gruppe med like mange poeng. Hvis Madagaskar denne gang klarer å kvalifisere seg, er det første gang i landets historie at det nasjonale herrelandslaget i fotball deltar i et internasjonalt mesterskap.

Det var okser og løver som møttes til kamp.  Det gassiske fotballandslaget kalles Barea, navnet på en av landets mange okseraser. Laget til Senegal, som er Afrikas beste lag på FIFAs offisielle rankingliste, har fått kallenavnet ”Løvene”. Og det ble en gnistrende – og til dels aggressiv - kamp mellom okser og løver på Mahamasina stadion i Antananarivo.  Selv om de senegalesiske løvene hadde et favorittstempel på seg, ble de hardt presset av de gassiske oksene. Vertskapet hadde ballen 64% av spilletiden, og omlag 40.000 tilskuere fikk se oksene hente inn løvenes ettmålsledelse to ganger. 

I tidligere kvalifiseringsrunder til større mesterskap har Madagaskar enten vært helt fraværende eller trukket seg underveis på grunn av dårlig økonomi eller blitt slått ut. Denne gang har det gassiske fotballforbundet satt listen høyt. Siden 2017 har franskmannen Nicolas Dupuis vært trener for landslaget. Det er videre blitt stilt penger til disposisjon for å hente inn gassiske spillere fra utenlandske ligaer til landskamper. En skal ikke se bort fra at denne offensive utviklingen har en sammenheng med at gasseren Ahmad Ahmad (ja, det skal være to ganger Ahmad!) ble valgt som president for Det afrikanske fotballforbundet (CAF) i mars 2017. Det er bygd et nytt hovedkontor for CAF i Mahajanga, i fotballpresidentens hjemby. Da det nye hovedkontoret ble åpnet tidligere i år, var generalsekretær Fatma Samba Diouf Samoura i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) tilstede. Hun er en nær venn av Madagaskar, etter å ha vært stedlig representant for FN-systemet i landet i 2010-2016. Det er imidlertid ikke blitt gjort kjent i mediene om senegaleser og FIFA-generalsekretær Samoura heiet på løvene eller oksene i gårsdagens kamp...

Det har vært stor interesse blant folk i Antananarivo for oppgjøret mellom Senegal og Madagaskar. Mediene har nøret opp om stemningen, og det har vært en begrunnet optimisme rundt en eventuell deltakelse i Afrikamesterskapet i 2019. Over fem timer før kampstart var det lange køer utenfor Mahamasina. Arrangørene hadde dessverre ikke tatt høyde for den store interessen, og det ble svært mye dytting, køsniking og svartebørshandel av billetter. Til slutt kom det hele ut av kontroll, og sikkerhetsstyrker måtte spre folkemassen utenfor stadion med tåregass. En person omkom, og over førti personer ble kjørt til sykehuset med skader. Overgangspresident Rivo Rakotovaos første offisielle oppgave, etter å ha gått inn i sitt nye embete to dager tidligere, var å besøke de sårede på sykehuset. Flere hovedstadsaviser formidler krav om at de ansvarlige for arrangementet må stilles til ansvar for rot og uorden.

 

En senegalesisk fjernsynskanal viser de fire målene:

https://www.youtube.com/watch?v=n-wLipx3FUc

 

Høydepunkter og mål i en 8-minutters senegalesisk TV-sending:

https://www.youtube.com/watch?v=MFAFIvOcfEo

  

AMB 10.09.18