Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


Spenning rundt parlaments- og presidentvalget

Ifølge Madagaskars grunnlov må det gjennomføres et presidentvalg tidsnok til at det kan innsettes en nyvalgt president innen 5 år etter forrige gang det var innsettelse, det vil si senest 25. januar 2019. Dette innebærer at det må gjennomføres inntil to valgomganger før utgangen av 2018.

I langt tid har landets regjering forberedt forslag til nye valglover. Lovutkastene ble presentert for parlamentet i februar. I tre ekstraordinære sesjoner på tilsammen 30 arbeidsdager ble ulike lover for valg og referendum behandlet i parlamentet. Deler av gassisk presse og et stort antall parlamentarikere har vært sterkt kritiske til endel paragrafer. Kritikerne har bedt om en rekke forandringer i lovtekstene med tanke på å kunne gjennomføre et åpent, troverdig og inkluderende valg.

Gassisk presse avslørte at regjeringen innlosjerte et flertall av parlamentarikerne, til dels sammen med familiemedlemmer, på 5-stjerners hotellet Paon d’or i påskedagene. Opposisjonspolitiker og tidligere justisminister Christine Razanamahasoa hevder at 78 av 151 representanter i parlamentet inngikk avtale med regjeringen på hotellet Paon d’or om å stemme for lovforslagene mot betaling. Gassisk presse, Radio France International og Le Monde har skrevet at hver av disse parlamentarikerne fikk 50 millioner MGA (omlag 125.000 Nok). Da lovene skulle opp til avstemning 3. april viste opposisjonspolitikerne bannere hvor det sto ”Stopp korrupsjonen”. 73 parlamentsmedlemmer forlot salen under avstemningen. Lovene ble vedtatt med bare mindre endringer ved hjelp av stemmene til 78 representanter.

En uke senere ble valglovene godkjent av senatet. De vedtatte lovene ekskluderer tidligere president Marc Ravalomanana fra å delta i presidentvalget. En rekke presidentkandidater hevder at valglovene dessuten ikke sikrer ytringsfrihet og åpne valgprosesser. Opposisjonen i parlamentet har levert inn klager både til forfatningsdomstolen HCC og antikorrupsjonsenheten BIANCO.

AMB 25.04.18