Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


18.08: Stort jubileum for protestantisk misjon

Det er i dag 200 år siden misjonærene Thomas Bevan og David Jones gikk i land i havnebyen Toamasina. Etter kort tid kom også deres ektefeller og to barn etter til Toamasina. Men det hadde ikke gått lang tid før fem av de seks var døde og David Jones stod alene igjen. Både malaria og forgiftning er nevnt som årsaker til dødsfallene. Naturligvis sendte den tøffe velkomsten sjokkbølger inn i misjonsmiljøet hjemme i Wales, og David Jones måtte dra til Mauritius for å hente seg inn igjen. Men misjonsselskapet London Missionary Society ga ikke opp. To år senere – i 1820 – var David Jones med på å starte misjonsarbeid i hovedstaden Antananarivo.

Det har vært stor feiring av 200 års-jubileet for oppstarten av protestantisk misjon i Toamasina i dag, med titusener tilstede. Parallelt med dette feires også 50-års-jubileet for Jesu Kristi Kirke på Madagaskar (FJKM), som i 1968 ble etablert da to reformerte kirker og en kvekerorganisasjon ble forenet i et kirkesamfunn. Dr Rakoto Endor Modeste, som er tidligere president i Den gassisk lutherske kirke, har representert Kirkenes Verdensråd under festlighetene i Toamasina. En kirkedelegasjon fra Wales er også kommet spesielt til Toamasina i anledning markeringen.

Marc Ravalomanana, som er tidligere visepresident i FJKM, er leder for jubileumskomiteen. Sammen med kirkepresident Irako Ammi Andriamahazosoa var han også sentral i feiringa i Wales i juni måned. Ravalomanana har alltid vært god på å bruke kirken som arene for sine partipolitiske ambisjoner, og han lot heller ikke muligheten gå fra seg i dag. Samtidig som han hadde folk i sin hule hånd under den store kirkefeiringen i Toamasina, ble han formelt registrert som presidentkandidat i forfatningsdomstolen (HCC) i Antananarivo av hans datter og hans nære partipolitiske medarbeidere. 

I forbindelse med misjons- og kirkejubileet har FJKM samlet inn penger til å utvide skoleanlegget med navnet David Jones i Toamasina. Om noen uker skal kirkesamfunnet også innvie helt nye bygninger på det teologiske seminaret på Ivato, i utkanten av hovedstaden, i anledning jubileet.

 

AMB 18.08.18