Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


22.08: Trettiseks presidentkandidater

Forfatningsdomstolen HCC har i løpet av ett døgn gått gjennom dokumentene til alle de 46 personene som innen fristen 21. august hadde meldt seg som kandidater til presidentvervet. Ti personer har nå fått annullert sitt kandidatur, og en står således igjen med 36 offisielle kandidater.

Ni av de diskvalifiserte hadde ikke betalt inn avgiften på 50 millioner ariary. Flere hadde heller ikke bekreftelse på formell partinominasjon eller dokumentert støtte fra folkevalgte personer.

Philippe Tsiranana, som er sønn til frigjøringspresident Philbert Tsiranana, var meldt inn som kandidat fra partiet GASYMI. Samme parti hadde imidlertid gjennom de personene som har legal rett til å representere partiet, allerede meldt inn en annen kandidat. Philippe Tsiranana er derfor blant de ti som ble diskvalifisert.

I 2013 fikk ikke ekspresidentene Marc Ravalomanana og Andry Rajoelina stille som kandidater, med tanke på å legge til rette for at landet kunne komme ut av en lengre periode med politisk krise. Tidligere president Didier Ratsirika var i utgangspunktet ikke diskvalifisert den gang, men han ble avvist av forfatningsdomstolen da han presenterte seg som kandidat for partiet AREMA. Alle disse tre ekspresidentene har denne gang fått godkjent sitt kandidatur.

Dagene og ukene som kommer vil vise om det skjer ytterligere avskalling. 

 

AMB 22.08.18