Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


26.11: Fotballforbund i lykkerus og kaos

Det gassiske fotballforbundet var i ekstrem lykkerus da herrelandslaget i oktober kvalifiserte seg for Afrikamesterskapet (CAN) i Kamerun neste år. Aldri tidligere har Madagaskar hatt muligheten til å delta i et internasjonalt mesterskap i fotball.

Men parallelt med denne suksessen har Det gassiske fotballforbundet vært preget av en bitter intern strid. Dette toppet seg da en nylig skulle ha generalforsamling og valg av ny ledelse. Generalforsamlingen ble lagt til en avsides plass, slik at det på forhånd var gitt at mange av medlemmene ikke kunne komme. En av de regionale fotballederne ble endog arrestert på vei til generalforsamlingen, i en tilsynelatende godt planlagt aksjon for å forhindre hans deltakelse i valget av ny ledelse. Generalforsamlingen måtte avlyses på grunn av rot og fordi det ikke var mange nok stemmeberettigede utsendinger.

Det gassiske fotballforbundet har tydeligvis fått god hjelp av venner i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det afrikanske fotballforbundet (CAF) i denne krisen. Generalsekretær i FIFA, Fatma Diouf Samoura, har vært stedlig representant for FN-systemet på Madagaskar. President i CAF, Ahmad Ahmad, er gasser, og han har vært leder for Det gassiske fotballforbundet så vel som fiskeriminister på øya. Disse vennene av gassisk fotball fikk sendt en internasjonal spesialdelegasjon til det kriserammede fotballforbundet, og en er nå blitt enige om en normaliseringsplan. 

En normaliseringskomité skal ledes av tidligere utenriksminister Béatrice Atallah. Hun får med seg en av Madagaskars mest kjente jurister, nemlig Sahondra Rabenarivo, som er halvt gasser og halvt amerikaner. De to mennene i denne opprydningskomiteen kjenner fotballforbundet fra innsiden. Det er nå håp om at det blir ryddet opp og gjennomført ryddige valg i god tid før fotballandslaget Barea skal ut på banen i sitt første internasjonale mesterskap i juni 2019.

 

AMB 26.11.18