Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


07.02: Oppløsning av parlamentet

Valgperioden til parlamentsmedlemmene var over denne uken. Før den offisielle oppløsningen av parlamentet fant sted, gav de folkevalgte utvidede fullmakter til nyvalgt president Andry Rajoelina. Han får frie tøyler til å gå i gang med sitt program ”Initiative Emergence Madagascar” (IEM), så lenge som han holder seg innenfor grunnlovens rammer.

Regjeringen har bestemt at valget av nye parlamentsmedlemmer skal skje 27. mai 2019. Den offisielle valgkampen blir fra 6. til 25. mai. Hver enkelt kandidat i dette valget må betale en ”inngangsbillett” på 5 millioner MGA til statskassen.

Senatorenes mandatperiode er enda ikke kommet til en ende. Selv om landets president har rett til å utnevne en del av senatorene, så har forfatningsdomstolen (HCC) fastslått at dette ikke kan skje før perioden til de nåværende senatorene er over. Det er heller ikke mulig å nedlegge senatet slik president Rajoelina har foreslått, uten at grunnloven blir revidert.  

Rajoelinas støttespillere gjorde denne uken et forsøk på å velge en ny senatspresident istedenfor Rivo Rakotovao, men de klarte ikke å samle den nødvendige støtte i senatet.

 

AMB 07.02.19