Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


07.09: Landets president har gått av

Forfatningsdomstolen (HCC) har i dag godkjent Hery Rajaonarimampianinas avskjedssøknad, og presidenten har formelt gått av nå i kveld. Dette skjer i respekt for landets konstitusjon, som sier at presidenten må gå av seksti dager før presidentvalget hvis vedkommende selv er kandidat. Senatspresident Rivo Rakotovao har umiddelbart gått inn i embetet som overgangspresident. Han vil ifølge konstitusjonen fungere som president frem til innsettelsen av en nyvalgt president, og han har som midlertidig statsoverhode bare begrensede fullmakter.

Madagaskar er eneste land i verden med en grunnlov som krever at sittende president må gå av før presidentvalget hvis vedkommende selv er kandidat ved valget. Det har vært mange spekulasjoner om hvorvidt president Rajaonarimampianina ville respektere konstitusjonen på dette punkt, men nå har han holdt sine løfter og gått av i henhold til gjeldende lov. Det er første gang etter at Madagaskars ble en uavhengig stat i 1960 at en demokratisk valgt president går av uten en forutgående politisk krise.

Tidligere president Didier Ratsiraka (1975-1993 og 1997-2002) har sammen med en rekke andre presidentkandidater de siste dagene krevd at presidentvalget blir utsatt til etter regntiden i 2019. Hery Rajaonarimampianina har med sin avskjed i dag, formidlet klart og tydelig at han for sin del er innstilt på å respektere den fastsatte planen for presidentvalget. Første valgrunde er satt til 7. november 2018. Hvis ingen av kandidatene får minst 50% av stemmene, blir det en andre valgrunde rett før jul.

Presidentens tale ved sin avgang (på gassisk) er lagt ut på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eTSVpeCmTJg&feature=youtu.be&a=

 

AMB 07.09.18